Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryjcie ze mną tajemnicę kruchych ciasteczek z mieszanką Celiko, żurawiną, orzechami, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczy. Aromatyczne, korzenne, idealne na świąteczny nastrój. Idealny przepis dla osób na diecie bezglutenowej, prosty i niesamowicie aromatyczny przepis czeka już na Ciebie! Gotowi na kulinarne zaklęcia?
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8189
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8189
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Składniki
Jeśli ciasteczka będą dla dorosłych, moczymy wcześniej rodzynki np. w rumie. Mieszankę Celiko przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki, przyprawy korzenne, wodę i całość zagniatamy bardzo dokładnie na jednolitą masę. Żurawinę i orzechy kroimy na mniejsze kawałki, razem z rodzynkami i skórką z pomarańczy dodajemy do masy i zagniatamy całość. Masę zawijamy w folię i przekładamy do lodówki na 30-60 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st C., zimne ciasto dzielimy na niewielkie porcje i formujemy w dłoniach kulki. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut do uzyskania złoto brązowego koloru. Smacznego! :)
Dobre rady: - Do ciasteczek można dodać dowolnych przypraw, można również użyć gotowej mieszanki piernikowej lub do ciasteczek korzennych, jednak, gdy musisz uważać na gluten, zwróć, proszę uwagę na skład wybranych gotowych przypraw - część z nich zawiera mąkę pszenną. - Dodaj ulubione bakalie lub te, które akurat masz w domu - eksperymentuj i baw się smakiem :) - Dzięki bakaliom i korzennym aromatem, ciasteczka idealnie wpisują się w charakter bożonarodzeniowy :) - Ciasteczka są kruche i przepyszne. Warto rozważyć zrobienie ich z podwójnej porcji! :)