Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruche ciasto z borówkami to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców. Maślane ruloniki, które w środku mają owoce wyglądają bardzo apetycznie a kształt w jakim jest zrobione zachęca tylko do spróbowania i przekonania się jakie to jest pyszne! Gwarantuję, że przepadniesz po pierwszym kawałku!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1749
Świetna do grilla lub do pracy
Odsłon: 22
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 44
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3641
Składniki
275g mąki łączymy z krupczatką, cukrami, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wbijamy żółtka i dodajemy masło starte na tarce. Zagniatamy, następnie dodajemy śmietanę i szybko wyrabiamy ciasto. Pod koniec, kiedy ciasto będzie się kleić dodajemy 25g mąki, zagniatamy tylko do jej wchłonięcia. Formujemy kulę, spłaszczamy. Owijamy folią spożywczą i wykładamy do zamrażarki na godzinę. Borówki myjemy, osuszamy i łączymy z cukrem oraz mąka ziemniaczaną. Na podsypanym blacie mąka wałkujemy ciasto. Kroimy na paski o szerokości około 7-8cm. Wzdłuż na środku każdego układamy owoce, sklejamy i rolujemy. Tortownicę o średnicy 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ostrożnie przekładamy ruloniki ciasta i układamy w kształcie ślimaka. Pieczemy w 180° około 50-55minut na złoty kolor do tzw suchego patyczka. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego