Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek z czereśniami i delikatną pianką budyniową to nasza propozycja na pyszny dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto jest słodkie, smakuje wyjątkowo i robi się je szybciutko.
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 469
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3080
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2169
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10415
Jest to pyszne ciasto na biszkopcie, z kremem z mlekiem w proszku i ryżem pre...
Odsłon: 469
Kurczak w sosie pomarańczowym to danie nawiązujące do kuchni orientalnej. Jes...
Odsłon: 3080
Bezowy deser cytrynowy wymaga nieco pracy i czasu poświęconego na pieczenie c...
Odsłon: 2169
Zapiekane ziemniaki z duszoną cebulą mogą być świetną alternatywą dla podobne...
Odsłon: 10415
Składniki
Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder i wanilinowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części -2/3 ciasta wkładamy w woreczku do lodówki na 1/2 godziny, 1/2 wrzucamy do zamrażarki.
Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy.
Pianka budyniowa. Białka umieszczamy w misce. Dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy stopniowo cukier oraz cukier waniliowy, kiedy cukier się rozpuści wsypujemy budynie oraz wlewamy olej. Teraz całość ubijamy na małych obrotach do połączenia składników.
Ciastem z lodówki wykładamy dno blaszki (u nas kwadratowa o boku 22 cm), wyrównujemy je i nakłuwamy widelcem.
Na tak przygotowane kruche ciasto wykładamy piankę. Na piance układamy dość gęsto czereśnie.
Na czereśnie ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go 50 minut w 180°C (góra-dół bez termoobiegu). Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Kruchy placek z czereśniami i budyniową pianką gotowy!