Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto w dwóch smakach, migdały i słodka pianka. Kto ma ochotę?
Składniki
Migdały zalać około 500 ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić, obrać i porozdzielać na połówki.
Margarynę, żółtka, proszek, mąkę, 1/3 szklanki cukru, cukier wanilinowy posiekać. Kiedy wszystkie składniki będą mocno rozdrobnione, dodać wodę i zagnieść kruszące się ciasto.
Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 26 cm pokruszyć jedną jasną część ciasta, rozprowadzić je równomiernie na dnie.
Na warstwie ciasta rozprowadzić dżem.
Pokruszyć ciemne ciasto.
Rozłożyć równomiernie migdały.
Białka ubić na sztywną pianę i nie przerywając ubijania dodawać małymi porcjami cukier.
Pianę z białek wyłożyć na migdały.
Na warstwę piany pokruszyć drugą część jasnego ciasta.
Piec z temperaturze około 170 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.
Ciasto zaraz po upieczeniu jest delikatne, ale po wystudzeniu nie ma problemu z wyjęciem go z tortownicy.