Kruche ciasto z pianką i rabarbarem - Najlepszy przepis
Kruche ciasto z pianką i rabarbarem - Najlepszy przepis
Składniki
ciasto
- Żółtka 5 sztuk
- Masło 250 g
- Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
- Cukier puder 4 łyżki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
pianka
- Białka 5
- Cukier szklanka
- Olej 1/2 szklanki
- Budyń bez cukru ( u mnie malinowy)
owoce
- Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców)
Składniki
ciasto
- Żółtka 5 sztuk
- Masło 250 g
- Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
- Cukier puder 4 łyżki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
pianka
- Białka 5
- Cukier szklanka
- Olej 1/2 szklanki
- Budyń bez cukru ( u mnie malinowy)
owoce
- Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców)

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki przełożyć Do miski i wyrobić jednolite ciasto. Masło najlepiej podzielić na mniejsze części wtedy łatwiej będzie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto podzielić n dwie części mniejszą i większą w proporcji ok. 70% i 30%. Zawinąć w woreczki. Większy kawałek włożyć do lodówki a mniejszy do zamrażalnika na ok. 30-45 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć większy kawałek ciasta z lodówki i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarnika do temperatury 190 stopni bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. W tym czasie białka ubić na sztywno. Gdy zaczną się pienić dodawać cukier łyżkami i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok. 20 sekund. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy proszek budyniowy i po zmiksowaniu wlać powoli olej. Miksować przez chwilę na wolnych obrotach. Przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Na koniec zetrzeć na owoce ciasto z zamrażalnika na tarce jarzynowej. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec ok. 40 minut bez termoobiegu. Gotowe można posypać pudrem. Smacznego!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 928

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2305

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1900
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 587

Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 372
Ostatnio komentowane przepisy

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Grzyby
- Przyprawy
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 928

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 2305

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1900
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 587

Ile kucharek tyle przepisów na sos tatarski:) Moja propozycja to sos tatarski...
Odsłon: 372



Składniki
- Żółtka 5 sztuk
- Masło 250 g
- Mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
- Cukier puder 4 łyżki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Białka 5
- Cukier szklanka
- Olej 1/2 szklanki
- Budyń bez cukru ( u mnie malinowy)
- Rabarbar 400-500 g ( można użyć innych owoców)
Wszystkie składniki przełożyć Do miski i wyrobić jednolite ciasto. Masło najlepiej podzielić na mniejsze części wtedy łatwiej będzie zagnieść ciasto. Wyrobione ciasto podzielić n dwie części mniejszą i większą w proporcji ok. 70% i 30%. Zawinąć w woreczki. Większy kawałek włożyć do lodówki a mniejszy do zamrażalnika na ok. 30-45 minut. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć większy kawałek ciasta z lodówki i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem. Ciasto podpiec w nagrzanym piekarnika do temperatury 190 stopni bez termoobiegu przez ok. 20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. W tym czasie białka ubić na sztywno. Gdy zaczną się pienić dodawać cukier łyżkami i po każdym dodaniu partii cukru miksować ok. 20 sekund. Zmniejszamy obroty miksera, wsypujemy proszek budyniowy i po zmiksowaniu wlać powoli olej. Miksować przez chwilę na wolnych obrotach. Przygotowaną piankę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Na ciasto wyłożyć pokrojony rabarbar. Na koniec zetrzeć na owoce ciasto z zamrażalnika na tarce jarzynowej. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i piec ok. 40 minut bez termoobiegu. Gotowe można posypać pudrem. Smacznego!
Pycha ciasto 🍰