Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i bardzo smaczne ciasto, którego słodycz jest delikatnie przełamana kwaśną porzeczką...
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1372
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1325
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 245
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1372
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 50
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1325
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 245
Składniki
Cukier zemleć na puder.
Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem puderm. Dodać masło i posiekać. Dodać jajka i szybko zagnieść ciasto, uformować w kulkę i włożyć na godzinę do chłodziarki.
Rozgrzać piekarnik do 160 st. (termoobeg) lub 180-190 (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.
Oderwać dwie trzecie ciasta i zetrzeć nad formą an pazurkach, po czym ugnieść, aby wytworzył się zwarty placek. Po tej czynności włożyć formę na 5 minut do chłodziarki.
Formę wyjąć i rozsmarować na niej równomiernie powidła, po czym zetrzeć na kruszonkę resztę ciasta.
Włożyć do piekarnika i piec ok. 1 godziny.