Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna w pełni, a temperatura za oknem jest już omalże letnia. Nic dziwnego, że nabieramy chęci na lekkie, owocowe desery. Niestety, po wyjątkowo długiej zimie na krajowe owoce trzeba jeszcze chwilę poczekać – chyba, że nie zraża nas cena pierwszych truskawek… A może rabarbar? To oczywiście warzywo, ale ma najlepsze walory soczystych, słodkich, a zarazem kwaskowych owoców. Idealnie nadaje się do wypieków. Kruche ciasto z rabarbarem powinno spełnić oczekiwania każdego, komu marzy się letni deser.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117566
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8148
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3048
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1829
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1404
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117566
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8148
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3048
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1829
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1404
Składniki
Włóż do miski wszystkie składniki na ciasto – masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Utrzyj jaja z cukrem na puszystą masę. Połącz ją ze śmietaną i cukrem waniliowym. Wymieszaj na jednolity sos.
Umyj rabarbar, osusz i pokrój na kawałki o długości kilku centymetrów. Obtocz je w mące ziemniaczanej wymieszanej z cukrem pudrem. Skrop sokiem z limonki.
Wyłóż ciastem formę o wymiarach około 25x20 cm. Na ciasto przelej sos z jajek i śmietany. Na wierzch wyłóż rabarbar. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 30 minut.