Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosna w pełni, a temperatura za oknem jest już omalże letnia. Nic dziwnego, że nabieramy chęci na lekkie, owocowe desery. Niestety, po wyjątkowo długiej zimie na krajowe owoce trzeba jeszcze chwilę poczekać – chyba, że nie zraża nas cena pierwszych truskawek… A może rabarbar? To oczywiście warzywo, ale ma najlepsze walory soczystych, słodkich, a zarazem kwaskowych owoców. Idealnie nadaje się do wypieków. Kruche ciasto z rabarbarem powinno spełnić oczekiwania każdego, komu marzy się letni deser.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25681
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2667
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1304
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25681
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2667
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1304
Składniki
Włóż do miski wszystkie składniki na ciasto – masło pokrojone na małe kawałki. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Uformuj z niego kulę i owiń ją folią spożywczą. Włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Utrzyj jaja z cukrem na puszystą masę. Połącz ją ze śmietaną i cukrem waniliowym. Wymieszaj na jednolity sos.
Umyj rabarbar, osusz i pokrój na kawałki o długości kilku centymetrów. Obtocz je w mące ziemniaczanej wymieszanej z cukrem pudrem. Skrop sokiem z limonki.
Wyłóż ciastem formę o wymiarach około 25x20 cm. Na ciasto przelej sos z jajek i śmietany. Na wierzch wyłóż rabarbar. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 30 minut.