Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, rozpływające się w ustach ciasto. Do tego rabarbarowy mus w towarzystwie delikatnej pianki. Sekretem tego ciasta jest jeden składnik - trochę zapomniany we współczesnej kuchni, trochę wyparty przez "zdrowsze" produkty. Nasze babcie zawsze dodawały go do ciasta, dlatego znikało do ostatniego okruszka. Oto przepis na kruche ciasto z rabarbarem, które smakuje lepiej niż najlepsza szarlotka.
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 37
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 96
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4362
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 37
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 96
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4362
Składniki
Piekarnik nagrzej do 180 st. (góra-dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do mąki dodaj proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Żółtka oddziel od białek. Do mąki dodaj 1/2 szklani cukru, żółtka, masło i smalec. Wyrób ciasto. Gdy będzie gładkie, podziel je - trochę więcej jak połowę ciasta owiń w folię spożywczą i włóż na ok. 30 minut do lodówki. Drugą część ciasta również owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Rabarbar umyj, obierz, pokrój na plasterki (ok. 2 cm grubości). Zasyp cukrem, pomieszaj. Podduś przez ok. 5 minut na patelni - rabarbar nie może się rozpadać.
Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż do blachy - rozłóż je równomiernie palcami. Nakłuj ciasto widelcem i piecz w piekarniku ok. 10 minut (180 st. góra-dół). Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i odstaw, by przestygło.
Ubij pianę z 5 białek i szklanki cukru na sztywno. Na podpieczone ciasto wyłóż rabarbar (jeśli puścił dużo soku, odlej go). Na rabarbar wyłóż pianę - rozprowadź ją równomiernie po całej powierzchni. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto na pianę z białek. Tak, by pokryło całą powierzchnię szarlotki z rabarbaru.
Ciasto piecz ok. 45 minut w 180 stopniach (góra-dół). Po wyłączeniu piekarnika, zostaw w nim na kilka minut kruche ciasto z rabarbarem, by odpoczęło. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika. Wierzch możesz posypać cukrem pudrem.