Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, proste i doskonałe z każdymi owocami.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 827
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5776
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9591
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 275
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 827
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5776
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9591
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 275
Składniki
Mąkę (przesianą ) wymieszałem z cukrem pudrem, dodałem zimną margarynę i 4 żółtka. Całość wygniatałem do otrzymania jednolitej masy. Około 1/4 ciasta odłożyłem (będzie na wierzch). Ciasto schowałem do lodówki. Po około 30 minutach wyłożyłem foremkę ciastem (jeśli jest zbyt twarde można zetrzeć na dużych oczkach). Nakłułem widelcem i podpiekłem około 15 minut w 160 stopniach.
Z białek ubiłem pianę, powoli dodając cukier aby masa była sztywna, pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyłożyłem połówkami śliwek, ciasno aby pokryły całe dno. Skórkami w dół. Owoce posypałem kaszą manną, żeby wchłonęła ewentualny nadmiar soku.
Pianę wyłożyłem na owoce a resztę ciasta starłem na tarce o dużych oczkach delikatnie przykrywając ciasto. Piekłem 45 minut w 160 stopniach (termoobieg).
W kruchym cieście łątwo ukryć ostropest, otręby, kurkumę, a nawet odrobinę siemienia lnianego. Śliwki można delikatnie podsypać płatkami owsianymi.