Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, proste i doskonałe z każdymi owocami.
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1476
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 130
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1476
Składniki
Mąkę (przesianą ) wymieszałem z cukrem pudrem, dodałem zimną margarynę i 4 żółtka. Całość wygniatałem do otrzymania jednolitej masy. Około 1/4 ciasta odłożyłem (będzie na wierzch). Ciasto schowałem do lodówki. Po około 30 minutach wyłożyłem foremkę ciastem (jeśli jest zbyt twarde można zetrzeć na dużych oczkach). Nakłułem widelcem i podpiekłem około 15 minut w 160 stopniach.
Z białek ubiłem pianę, powoli dodając cukier aby masa była sztywna, pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyłożyłem połówkami śliwek, ciasno aby pokryły całe dno. Skórkami w dół. Owoce posypałem kaszą manną, żeby wchłonęła ewentualny nadmiar soku.
Pianę wyłożyłem na owoce a resztę ciasta starłem na tarce o dużych oczkach delikatnie przykrywając ciasto. Piekłem 45 minut w 160 stopniach (termoobieg).
W kruchym cieście łątwo ukryć ostropest, otręby, kurkumę, a nawet odrobinę siemienia lnianego. Śliwki można delikatnie podsypać płatkami owsianymi.