Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, proste i doskonałe z każdymi owocami.
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 176
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1792
Deserek, który możemy potraktować również jako rubaszną kolację lub wesołe śn...
Odsłon: 57
Chlebuś jest pyszny i pachnący. Dodatkowo wykonanie domowego chleba według te...
Odsłon: 176
Składniki
Mąkę (przesianą ) wymieszałem z cukrem pudrem, dodałem zimną margarynę i 4 żółtka. Całość wygniatałem do otrzymania jednolitej masy. Około 1/4 ciasta odłożyłem (będzie na wierzch). Ciasto schowałem do lodówki. Po około 30 minutach wyłożyłem foremkę ciastem (jeśli jest zbyt twarde można zetrzeć na dużych oczkach). Nakłułem widelcem i podpiekłem około 15 minut w 160 stopniach.
Z białek ubiłem pianę, powoli dodając cukier aby masa była sztywna, pod koniec ubijania dodałem mąkę ziemniaczaną. Ciasto wyłożyłem połówkami śliwek, ciasno aby pokryły całe dno. Skórkami w dół. Owoce posypałem kaszą manną, żeby wchłonęła ewentualny nadmiar soku.
Pianę wyłożyłem na owoce a resztę ciasta starłem na tarce o dużych oczkach delikatnie przykrywając ciasto. Piekłem 45 minut w 160 stopniach (termoobieg).
W kruchym cieście łątwo ukryć ostropest, otręby, kurkumę, a nawet odrobinę siemienia lnianego. Śliwki można delikatnie podsypać płatkami owsianymi.