Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste ciasto sezonowe na kruchym spodzie, ze śliwkami i bezą, idealne do kawy czy herbaty
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i utrzyj z masłem
dodaj cukier, żółtka i śmietanę, utrzyj mikserem, a potem wyrób na stolnicy kruche ciasto i schłodź je w lodówce min 0,5 godz.
w tym czasie śliwki umyj i usuń pestki
schłodzone ciasto rozwałkuj na wymiar blaszki (duża 30x40), podziurkuj widelcem i piecz 15 min w 175 stopniach (góra-dół)
w tym czasie przygotuj bezę z białek ubijając je na dużych obrotach z cukrem i solą
na podpieczone ciasto wysyp bułkę tartą, ułóż śliwki, a następnie wyłóż bezę
ciasto piecz przez 15 min w 175 stopniach (góra dół), a następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i susz bezę ok 25-30 min.
jeśli mamy mniejszą blaszkę ciasto jest grubsze, więc pieczemy po 5-10 min dłużej na każdym etapie