Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, czekoladowe ciasteczka, idealne na każdą pogodową depresję. Mogą mieć dowolną formę, ja do ich wycinania użyłam szklanki. Ciasteczka można polukrować, żeby ładniej wyglądały, ale ja wolę je bez lukru, są idealne.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1058
Polecam.
Odsłon: 1010
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 851
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1058
Polecam.
Odsłon: 1010
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 851
Składniki
Czekoladę roztapiamy. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy jajko i czekoladę. W osobnej misce łączymy mąkę, kakao, sodę, sól oraz cukier waniliowy i dodajemy do utartego masła. Całość mieszamy, po czym ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. W razie potrzebny podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5cm i wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Pieczemy 15-20 min w 170st. Upieczone ciastka odstawiamy do wystygnięcia.