Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Perfekcyjnie kruche faworki na śmietanie, które udają się za każdym razem. Kluczem do sukcesu jest zbijanie ciasta przez około 15 do 20 minut. Ten drobny zabieg sprawia, że w ciasto wtłacza się powietrze dzięki czemu po usmażeniu faworki są cudownie chrupiące.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19660
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1058
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1240
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4250
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 19660
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1049
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4361
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1058
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1240
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4250
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Wbij cztery żółtka. Dodaj śmietanę i ocet. Składniki zagnieć na gładką, jednolitą masę.
Wyrobione ciasto przełóż na stolnice oprószoną mąką i zbijaj wałkiem przez około 15 do 20 minut.
Zbite ciasto rozwałkuj na cienki placek o grubości około 3 mm. Wytnij romby o szerokości około 3 cm i długości około 15 cm. W środku każdego rombu zrób nacięcie, przez które przewlecz jeden koniec ciasta.
W garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni. Faworki ze śmietaną smaż z dwóch stron na złoty kolor. Usmażone przełóż na ręcznik papierowy, odsącz z tłuszczu.
Przed podaniem kruche faworki ze śmietaną oprósz cukrem pudrem. Smacznego!