Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli w sobotni wieczór masz niesamowitą ochotę na coś słodkiego lub niezapowiedziani goście wyruszyli do ciebie z wizytą, a w kuchni masz tylko podstawowe składniki, nic strasznego! Dzięki temu przepisowi na kruche rogaliki z 3 składników szybko i łatwo przygotujesz pyszną przekąskę do herbaty. Rogaliki możesz nadziewać ulubioną konfiturą lub kremem czekoladowym. Po upieczeniu wystarczy je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 215
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104550
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 215
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104550
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 345
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9067
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy pokrusz twaróg, włóż go do czystej bawełnianej ściereczki i mocno odciśnij, aby pozbyć się nadmiaru płynu. Gotowy ser rozgnieć widelcem. Na stolnicę wsyp przesianą mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kosteczkę i przygotowany wcześniej biały ser. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na kształt koła na podsypaną mąką stolnicy. Ostrym nożem przekrój ciasto, krzyżując linie w środku, aby powstało 12 trójkątów. Przy każdym krótszym boku trójkąta połóż łyżeczkę marmolady lub innego, ulubionego nadzienia, zwiń rogaliki i lekko zagnij rogi, aby nadać ciastkom właściwy kształt. Możesz przygotować rogaliki bez farszu, posypując je cukrem kryształem przed upieczeniem.
Uformowane rogaliki ułóż na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym żółtkiem i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na około 22-24 minuty. Gotowe rogaliki odstaw do przestudzenia i posyp cukrem pudrem.