Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche ciasteczka, których wykonanie jest szybkie i proste.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4456
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12678
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4456
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12678
Składniki
Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta nakładać pasek masy makowej i zwinąć w rulon Kawałek z masą makową złożyć dwa raz - zawinąć rulonik tak, by nie miał możliwość otworzenia się podczas pieczenia, i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć. Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce - tak, aby nacięcia się otworzyły. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.