Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placek ze śliwkami i pianką to przyjemny słodko-kwaśny smak, nieopisany śliwkowy aromat i delikatne kruche ciasto. Czego jeszcze potrzeba do wspaniałego wieczornego spotkania przy herbacie?
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 127
Paprykarz szczeciński to wymieszane mięso ryb, ryż, koncentrat pomidorowy, o...
Odsłon: 36
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 127
Składniki
Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia, 70 g cukru, sól, dodaj zimne masło (najlepiej przesiekane) i żółtka. Szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Jeśli ciasto słabo się klei, możesz dodać łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Umyj śliwki i przekrój je na pół, usuwając pestki.
Schłodzone w lodówce białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier (150 g), a na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Na dnie foremki do pieczenia (24 x 26) wyłóż papier do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż do blaszki. Śliwki układaj ciasno skórką do dołu, delikatnie wgniatając owoce w placek. Posyp śliwki cukrem waniliowym i szczyptą cynamonu. Ewentualnie polej kieliszkiem likieru. Na wierzch delikatnie wyłóż piankę z białek i wyrównaj powierzchnię.
Włóż blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40 minut. Studź ciasto przy uchylonych drzwiczkach, by piana nie opadła. Podawaj w towarzystwie filiżanki herbaty. Ciasto możesz także wykonać używając mirabelek, brzoskwiń lub moreli.