Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek z rabarbarem to jeden z najprostszych i chyba najpyszniejszy sposób na wykorzystanie smakowitych łodyg.
Forma na tartę 25 cm
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1463
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 327
Polecam.
Odsłon: 1015
Masz ochotę na coś sycącego, aromatycznego i błyskawicznego w przygotowaniu?...
Odsłon: 1463
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 126
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 327
Polecam.
Odsłon: 1015
Składniki
Umieść na stolnicy mąkę, przesiany przez sitko cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć całość na jednolite ciasto. Możesz też ułatwić sobie pracę i umieścić w misie miksera planetarnego (z hakiem) wszystkie składniki na ciasto (masło – pokrojone w kostkę) i zmiksować. Zagnieć ciasto na koniec, bo będzie mieć konsystencję kruszonki.
Uformuj z ciasta dwie kule, mniej więcej w proporcji 2:1. Owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki. Roztop na patelni masło. Dodaj cukier. Gdy masło zacznie się gotować, a cukier rozpuści, dodaj rabarbar i podsmaż, aż nieco zmięknie. Pod koniec dodaj cynamon.
Wyłóż większą częścią ciasta dno i bok formy do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, ułóż na nim arkusz papieru do pieczenia i obciąż suchymi ziarnami, np. fasoli. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut. Zdejmij fasolę i papier. Piecz jeszcze przez 5-10 minut – aż ciasto się rumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Przełóż na podpieczony spód tarty rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkuj, potnij na paski i ułóż „w kratkę” na rabarbarze. Wstaw formę z powrotem do piekarnika na około 30-40 minut.
Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem.