Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchy placek z rabarbarem to jeden z najprostszych i chyba najpyszniejszy sposób na wykorzystanie smakowitych łodyg.
Forma na tartę 25 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242772
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19833
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 481
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6890
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242772
Składniki
Umieść na stolnicy mąkę, przesiany przez sitko cukier puder i pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć całość na jednolite ciasto. Możesz też ułatwić sobie pracę i umieścić w misie miksera planetarnego (z hakiem) wszystkie składniki na ciasto (masło – pokrojone w kostkę) i zmiksować. Zagnieć ciasto na koniec, bo będzie mieć konsystencję kruszonki.
Uformuj z ciasta dwie kule, mniej więcej w proporcji 2:1. Owiń je folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Umyj rabarbar i pokrój na małe kawałki. Roztop na patelni masło. Dodaj cukier. Gdy masło zacznie się gotować, a cukier rozpuści, dodaj rabarbar i podsmaż, aż nieco zmięknie. Pod koniec dodaj cynamon.
Wyłóż większą częścią ciasta dno i bok formy do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, ułóż na nim arkusz papieru do pieczenia i obciąż suchymi ziarnami, np. fasoli. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10-15 minut. Zdejmij fasolę i papier. Piecz jeszcze przez 5-10 minut – aż ciasto się rumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
Przełóż na podpieczony spód tarty rabarbar. Drugą część ciasta rozwałkuj, potnij na paski i ułóż „w kratkę” na rabarbarze. Wstaw formę z powrotem do piekarnika na około 30-40 minut.
Upieczoną tartę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia. Oprósz cukrem pudrem.