Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten kruchy placek ze śliwkami to klasyczne, domowe ciasto, które pachnie jesienią i smakuje każdemu. Delikatne ciasto, odrobina kakao i soczyste śliwki to połączenie, które nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdzi się do kawy, na podwieczorek lub jako deser do rodzinnego obiadu.
Wymiary: blacha 24 × 24 cm
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2999
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 308
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 83
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1891
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12709
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2999
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 308
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 83
Wystarczy kilka minut i mamy smaczny dodatek do kawy. Polecam.
Odsłon: 1891
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12709
Składniki
Na stolnicy posiekaj margarynę z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami. Zagnieć jednolite ciasto.
Podziel je na 3 części: jedną dużą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodaj kakao. Uformuj kule i schłodź w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie umyj śliwki, przekrój je na pół i pozbądź się pestek.
Dużą jasną część ciasta wyciągnij i wyłóż formę o wielkości 24 × 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie ułóż śliwki skórką do dołu. Na owoce zetrzyj ciemną część ciasta i mniejszą porcję jasnego ciasta.
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.