Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten kruchy placek ze śliwkami to klasyczne, domowe ciasto, które pachnie jesienią i smakuje każdemu. Delikatne ciasto, odrobina kakao i soczyste śliwki to połączenie, które nigdy się nie nudzi. Świetnie sprawdzi się do kawy, na podwieczorek lub jako deser do rodzinnego obiadu.
Wymiary: blacha 24 × 24 cm
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 465
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 373
Składniki
Na stolnicy posiekaj margarynę z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i cukrami. Zagnieć jednolite ciasto.
Podziel je na 3 części: jedną dużą i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej dodaj kakao. Uformuj kule i schłodź w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie umyj śliwki, przekrój je na pół i pozbądź się pestek.
Dużą jasną część ciasta wyciągnij i wyłóż formę o wielkości 24 × 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie ułóż śliwki skórką do dołu. Na owoce zetrzyj ciemną część ciasta i mniejszą porcję jasnego ciasta.
Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut.