Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto dostałam dawno temu od mojej bratowej. Robiła je odkąd pamiętam, czyli już ponad 20 lat.... Moja ulubiona wersja to ta z dżemem jagodowym albo ze świeżymi truskawkami. Zawsze się udaje i jest po prostu pyszne. :)
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 149
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2241
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4172
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 72
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1453
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 149
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2241
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4172
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 72
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1453
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Mąkę, żółtka, masło, cukier i proszek zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część podzielić jeszcze raz na pół i do jednej (małej) części dodać kakao. Włożyć do lodówki na 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
Większą białą część wyłożyć na spód i posmarować dżemem lub obłożyć pokrojonymi owocami. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć kakaową część. Wyłożyć ubitą pianę z białek i zetrzeć drugą białą część. Piec ok. 45 minut.