Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto z galaretką i delikatnym kremem. Idealne na upały.
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4445
Tajemnicą soczystej łopatki jest warstwa tłuszczyku z zewnątrz. Można tak prz...
Odsłon: 60
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 4445
Składniki
Każdą z kolorowych galaretek rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, a następnie ostrożnie przelać do woreczków do lodu i umieścić w lodówce. Przezroczystą galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. W ciepłe dni najlepiej umieścić zimną galaretkę w lodówce aby zaczęła lekko tężeć.
Poncz: wodę wymieszać z dżemem i przelać przez sitko aby pozbyć się pestek, a następnie wymieszać z sokiem cytrynowym oraz cukrem. Naponczować biszkopty i ułożyć je ciasno w tortownicy o średnicy 26 cm.
Krem: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać, wlać do napęczniałej żelatyny i wymieszać do uzyskania przejrzystego płynu, a następnie całkowicie wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Stopniowo dodawać serek mascarpone, a następnie żelatynę, cały czas ubijając.
Wyłożyć krem na biszkopty i wygładzić go.
Ostrożnie rozciąć woreczki do lodu i wyjąć z nich galaretki. Udekorować wierzch kremu galaretkami i owocami i włożyć do lodówki na pół godziny.
Gdy przezroczysta galaretka zacznie lekko tężeć, wylać ją na wierzch ciasta i ponownie umieścić ciasto w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki.
Ciasto wyjąć z lodówki tuż przed podaniem.