Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Książę wenecki to ciasto zainspirowane słynnym bezowym tortem Dacquoise – równie pyszne!
Forma 24x24 cm
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 23
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 528
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 107
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 23
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 528
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 107
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Składniki
Przygotuj biszkopt kakaowy. Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Ogrzej jajka do temperatury pokojowej. Roztop w rondelku masło i przestudź. Przesiej przez sitko mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Oddziel białka jaj od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. W trakcie ubijania dodaj stopniowo cukier.
Zmniejsz obroty miksera. Wmieszaj w pianę żółtka (po jednym), a następnie płynne masło.
Partiami dodaj do masy mieszankę produktów sypkich. Wymieszaj ciasto szpatułą do połączenia składników.
Przełóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15 minut (do suchego patyczka). Ostudź upieczony biszkopt na kratce.
Przygotuj bezę. Ponownie wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka z cukrem na gęstą, lśniącą pianę. Wmieszaj w nią skrobię i sok z cytryny.
Przełóż pianę do formy i równomiernie rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejsz temperaturę do 130°C. Piecz przez około 60-70 minut – aż beza uzyska pożądaną konsystencję.
Ostudź bezę w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Odkrój nożem od boków formy i wyjmij razem z papierem.
W czasie, gdy będzie piekła się beza, przygotuj krem kajmakowy. Połącz w misce serek mascarpone, śmietanę kremówkę i masę kajmakową (wszystkie składniki muszą być mocno schłodzone). Mikserem na wysokich obrotach zmiksuj je na gęsty krem. Jeśli planujesz przechowywać ciasto przez dłuższy czas w temperaturze pokojowej (albo trwa upalne lato), wmieszaj do kremu rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody żelatynę.
Posiekaj drobno daktyle i orzechy.
Umieść w formie biszkopt kakaowy i skrop go ponczem przygotowanym z wody i alkoholu. Na biszkopcie rozprowadź równomiernie krem i rozsyp mieszankę orzechów i daktyli. Na wierzchu ostrożnie ułóż bezę. Udekoruj ją ogrzaną wcześniej masą kajmakową (posłuż się rękawem cukierniczym). Wstaw ciasto do lodówki.