Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, o którym trzeba koniecznie pamiętać i od czasu do czasu zafundować sobie małą ucztę. Pięknie się prezentuje, a smakuje wyśmienicie. Czego chcieć więcej?
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 41
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9057
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 769
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 41
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 331
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30348
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9057
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 769
Składniki
Przygotować foremkę o wymiarach 24 x 24 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Nadal ubijać, aż masa podwoi objętość i wyraźnie zbieleje. Przed mąką dodać 11/2 łyżki letniej przegotowanej wody. Obydwie mąki i proszek do pieczenia wmieszać delikatnie szpatułką. Całość przelać do foremki. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 30-35 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystudzeniu biszkoptu zdjąć papier do pieczenia, a biszkopt ponownie włożyć do foremki. Odlać szklankę soku "Kubuś" i rozprowadzić w niej budynie. Resztę soku zagotować i wlać do niego rozpuszczone budynie. Chwilę pogotować. Jeszcze ciepłą masę wylać na biszkopt. Poczekać, aż wystygnie. Wtedy ubić śmietankę na sztywno i połączyć ją z zastygającą galaretką. Kolejną warstwę wylać na biszkopt. Ciasto dać na jakąś godzinę do lodówki. Potem je wyjąć. Rozłożyć na nim plasterki pokrojonych bananów. Zalać pozostałymi dwoma zastygającymi galaretkami. Dać do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.