Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spód wykonany z pokruszonych płatków kukurydzianych z dodatkiem kakao, masa z ,,budyniu" jaglanego,a na wierzchu... gruszki w miodzie, delikatnie wieńczące deser.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4227
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 485
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 888
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3793
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 772
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 961
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4227
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 485
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 888
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3793
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 772
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk. Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym, zimnym mleku rozmieszać łyżkę skrobi/budyniu. Do gotującego się mleka wsypać płatki jaglane i natychmiast obniżyć moc palnika. Trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu aż masa lekko zgęstnieje. W międzyczasie wlać pozostałe mleko z budyniem. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby budyń można dodatkowo zmiksować.
Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Połączyć z miodem i skropić sokiem z cytryny. Na podpieczonym spodzie rozprowadzić budyń. Ułożyć gruszki, polać miodem, a następnie wysmarować żółtkiem (ładnie się zezłocą). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut. Ostudzić. Tartę przechowywać w lodówce.