Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łakomczuch to coś dla miłośników kolorowych i słodkich deserów. Możesz przygotować to ciasto zarówno w tradycyjnej formie, jak i w tortownicy, tworząc wypiek na specjalne okazje zamiast kupionego tortu. Po schłodzeniu łakomczuch kroi się równo i pięknie prezentuje – warstwa po warstwie.
Tortownica 26 cm
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 427
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6816
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 427
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6816
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242347
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, dalej ubijając aż masa będzie lśniąca.
Dodaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Na końcu delikatnie wmieszaj przesianą mąkę i kakao (najlepiej szpatułką).
Wylej ciasto do tortownicy o wymiarach ok. 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno). Piecz w 180°C (góra-dół) przez 25 minut, do suchego patyczka. Wystudź i zostaw w formie.
Dwie galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Odstaw do przestudzenia, aż będą chłodne, ale jeszcze płynne. Maliny zblenduj. Dodaj je do rozpuszczonej galaretki i zamieszaj.
Do dużej miski włóż serek homogenizowany. Wlewaj galaretkę z malinami, miksując aż zrobi się jednolita masa.
Wylej masę na wystudzony biszkopt. Wstaw do lodówki na min. 1–2 godziny aż masa stężeje.
Rozpuść 1 galaretkę malinową w takiej ilości wrzątku, jaka jest na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia (niech będzie płynna, ale lekko chłodna).
Na zastygniętą piankę wyłóż maliny i zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na kolejne 1-2 godziny, aż całość dobrze się schłodzi i stężeje.