Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe ciasto czekoladowe jest idealne na co dzień lub w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Jest nie tylko proste, ale także bardzo szybkie. Całość jest tak mocno czekoladowa, że przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkości.
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2117
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 423
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1176
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32425
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 132
Roladki z udek kurczaka to eleganckie i aromatyczne danie, które świetnie spr...
Odsłon: 2117
Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...
Odsłon: 423
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 1176
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 49
Szukasz oryginalnego przepisu na karnawałowe pączki? Zainspiruj się przepisem...
Odsłon: 32425
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 132
Składniki
Przygotuj ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, sodę i sól. Dodaj maślankę, olej, wanilię i jajka. Całość wymieszaj przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę wlej do blachy o wymiarach 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto w temperaturze 180 st. Celsjusza przez ok. 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.
Przygotuj krem. Mleko podgrzej mleko, ale nie zagotowuj. Dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia. Dodaj kakao i wymieszaj, a następnie mleko skondensowane. Postaw garnek na małym ogniu i zagotuj. Trzymaj na ogniu przez 3-5 minut do zgęstnienia. Krem zdejmij z ognia i ostudź.
Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej w garnuszku do temperatury ok. 60-70 st. Celsjusza. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw na ok. 2-3 minuty. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Z czasem masa będzie gęstnieć.
Złóż ciasto. Ciasto podziel na dwa blaty. Jeden z nich posmaruj połową kremu i przykryj drugim blatem. Na wierzchu rozprowadź drugą połowę kremu. Na wierzchu rozlej chłodną już i sztywniejącą polewę. Łatwe ciasto czekoladowe wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.