Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne i łatwe ciasto marchewkowe z orzechami, przełożone masą z serka kremowego.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10725
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6174
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13065
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4817
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10725
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6174
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13065
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4817
Składniki
Ciasto: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę. Zajmie to ok. 10 min więc jeśli posiadasz robot stacjonarny to polecam go użyć. Ustaw średnie obroty miksera i wlej cienką strużką olej. Wsyp startą marchewkę i krótko zmiksuj. Dadaj sypkie składniki i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Odłóż mikser i zamieszaj kilka razy szpatułką, żeby się upewnić że wszystko jest dobrze wymieszane. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 170°C przez 40-50 min lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku przez godzinę, następnie wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Masa: Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (ok. 10 min). Dodaj serek i zmiksuj krótko na wysokich obrotach miksera
Przełożenie ciasta i dekoracja: Ciasto marchewkowe przekrój na dwa blaty, nierówny wierzch odetnij i pokrusz na drobne kawałki. Ciasto przełóż grubą warstwą masy. Resztę masy użyj do posmarowania brzegów i wierzchu ciasta, możesz też zostawić odrobinę do wykonania dekoracji na wierzchu (za pomocą worka cukierniczego). Brzegi ciasta obsyp okruszkami ciasta.