Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 220
Polecam.
Odsłon: 1122
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1099
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 220
Polecam.
Odsłon: 1122
Składniki
Herbatę, cukier, miód, masło, kakao, przyprawę korzenną przełożyć do garnka i umieścić na gazie. Podgrzewać i mieszać. Doprowadzić do zagotowania.
Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka dodać do masy w garnku i wymieszać.
Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą.
Mieszać do połączenia składników. Dodać jeszcze pianę z białek i delikatnie połączyć całość.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie 20 x 30 cm.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min.
Upieczone, wystudzone ciasto przekroić na dwie części, a następnie wzdłuż. Uzyskamy cztery kawałki ciasta.
Do pieczenia można użyć keksówki, wtedy wystarczy ciasto pokroić tylko wzdłuż.
Posmarować powidłami. Docisnąć ciasto.
W rondelku połączyć masło z czekoladą i śmietaną. Podgrzewać, mieszać, aż powstanie gładka masa.
Wierzch i boki ciasta posmarować czekoladą.
Udekorować orzechami włoskimi.
Smacznego.