Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urrrodziny! To ważna okazja, którą można i należy uczcić tortem. A pierwsze urodziny to rzecz wyjątkowa, więc postanowiłam zrobić coś innego. Moja mała jubilatka jest fanką owoców jagodowych a w szczególności borówek. Potrafi zjeść ich naprawdę sporo, dobrze bo to najzdrowsze cukierki pod słońcem! Świeże, zdrowe a w sezonie tanie! Tak więc a’la torcik bez pieczenia za to z dużą ilością borówek, na spodzie z nerkowców i jaglanki poleca się na przyjęcia i urodziny dla maluchów oraz wszystkich starszaków!
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 239
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4555
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 173
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 239
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 94
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4555
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 173
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 114
Składniki
Tortownicę, sam spód wykładamy papierem do pieczenia kładąc kawałek papieru na dół tortownicy, zakładamy i zaciskamy boczne ścianki i odcinamy nadmiar papieru.
Orzechy nerkowca mielimy w malakserze aż powstanie gładkie masło orzechowe, około 5-7 minut, pod koniec dodaj łyżkę wybranego słodzidła i jeszcze przez krótką chwilę miksuj. Dodaj ekspandowaną jaglankę (100g) i wymieszaj. Rozłóż masę na dnie tortownicy delikatnie przyciskając, wyrównaj lekko zmoczoną łyżką. Włóż do lodówki do czasu przygotowania masy borówkowej, minimum 30 minut.
300 g borówek zagotuj z 3 łyżkami wybranego słodzidła. Dodaj szklankę wody i gotuj do czasu aż borówki całkowicie się rozpadną. Jeśli nadal jednak pozostały większe kawałki owoców, zmiksuj masę lub przetrzyj przez sitko. Do gorącej jeszcze masy dodaj żelatynę i rozpuść ją. Nie gotuj ponownie!!!
Gdy tak powstała galaretka przestygnie i zacznie tężeć – zajmie to kilkanaście minut, ubij mascarpone i śmietankę przez 2-3 minuty i dodaj galaretkę borówkową. Wymieszaj delikatnie łopatką.
Masa borówkowa gotowa? Spód schłodzony? Borówki i maliny przygotowane? Jeśli tak to składamy!
Na schłodzony spód wylej połowę masy borówkowej, połóż na to 50g ekspandowanej jaglanki i 100 g borówek. Wylej na to resztę masy, wyrównaj. Górę tortu udekoruj ekspandowaną jaglanką (50 g) obsypując ją obficie wzdłuż brzegów. Ułóż maliny i borówki (jak na zdjęciu lub jak chcesz)! Schłodź torcik przez przynajmniej 2-3 godziny przed podaniem i ciesz się jego smakiem w rodzinnym gronie