Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie ciasto z budyniem, galaretka i owocami- dobrze sie kroi, jest stabilne- ja udekorowalam swoje kolorowa bita smietana :)
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 146
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 552
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 587
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 146
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 552
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 587
Składniki
BISZKOPT: Oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic na sztywna piane, dodac cukier i ubijac, az sie rozpusci. dodac zotlka i ubic (krotko, tylko tyle, zeby skladniki sie polaczyly). W drugiej misce pomieszac obie maki z proszkiem do pieczenia, przesiac do ubitych jajek i delikatnie (drewniana lyzka) wymieszac. Przygotowane ciasto wlac do wysmarowanej olejem blaszki ( u mnie kwadratowa 26x26 cm)- piec w 160 stopniach do zrumienienia (ok 15 mniut). Ciasto wystudzic.
KREM BUDYNIOWY: Z 650 ml mleka dolac 150 ml, pozostale mleko zagotowac z cukrem. W kubeczku rozrobic proszki budyniowe z 150 ml mleka- wlac go na gotujace sie mleko i ugotowac budyn. Do goracego budyniu wrzucic maslo pokrojone na kawaleczki i dobrze wymieszac, zeby sie roztopilo. Zostawic mase do wystygniecia na 10-15 minut (mieszajac go od czasu do czasu, by nie stworzyla sie na powierzchni skorupka). Po tym czasie wylozyc budyn na ciasto, wylozyc polowe truskawek (wciskajac je w krem) i odstawic do ostygniecia.
GALARETKI: Galaretki rozpuscic w 750 ml goracej wody, wystudzic. Kiedy zacznie tezec, wylac je na mase budyniowa z owocami, poukladac reszte owocow delikatnie wciskajac je w galaretke. Odstawic do stezenia. Kiedy galaretka stezeje, udekorowac dowolnie ciasto- ja uzylam bitej smietany typu "Sniezka", ktora zabarwilam na 3 kolory- zolty, niebieski i rozowy. Smietana nalozona do szprycy do kremow wyciskalam male gwiazdki (zaczelam od zewnetrznej strony ciasta idac ku srodkowi).