Polecam, ciasto jest leciutkie, nie za słodkie-idealne
Lekkie ptasie mleczko z malinami na mleku skondensowanym
Składniki
- *przepis na dużą blaszkę
- BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa
- -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka -400ml gorącej wody
Składniki
- *przepis na dużą blaszkę
- BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa
- -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka -400ml gorącej wody

Etapy przygotowania
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka

MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze ścięła.

Tak samo postępujemy z drugą częścią składników. Na górną warstwę wykładamy maliny, całość polewamy ostatnią galaretką-tężejącą.

Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe.

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3305

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 149
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 3305

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 149



Składniki
- *przepis na dużą blaszkę
- BISZKOPT -4 jajka -0,5 szklanki cukru -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- MASA PTASIE MLECZKO -500ml mleka skondensowanego niesłodzonego -2 galaretki o różnych kolorach, u mnie niebieska i różowa
- -2 łyżki cukru -2 łyżki żelatyny -800ml gorącej wody DODATKOWO -300g malin -1 galaretka -400ml gorącej wody
BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno, następnie dodajemy cukier-miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, Pieczemy w temp 170 stopni do suchego patyczka
MASA Składniki dzielimy na pół. Do miski wlewamy 400ml gorącej wody, dodajemy łyżkę żelatyny,cukru oraz jedną galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego ubijamy na puch mikserem, następnie dodajemy do niego tężejącą galaretkę. Miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki by się dobrze ścięła.
Tak samo postępujemy z drugą częścią składników. Na górną warstwę wykładamy maliny, całość polewamy ostatnią galaretką-tężejącą.
Ciasto wstawiamy na noc do lodówki i gotowe.