Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemon curd to pyszny, cytrynowo-słodki krem. Świetnie nadaje się do deserów, ciast i ciasteczek. Jest meeeega cytrynowy, aksamitny i orzeźwiający :-)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113249
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 670
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1180
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 756
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113249
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 670
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1180
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 756
Składniki
W garnku zagotować niewielką ilość wody. Nad garnkiem ustawić miskę z cukrem. Cytrynę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę, którą należy dodać do miski z cukrem. Jajka roztrzepać widelcem lub trzepaczką i wymieszać z wyciśnietym sokiem z cytryny. Wlać masę jajeczną i dodać masło. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń (ok. 10-20 min.)
Gorącą masę przelać do słoiczka i zostawić do ostudzenia. Następnie zamknąć słoiczek i przechowywać w lodówce do ok. 1 tygodnia