Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Friut curd to krem zrobiony z owoców najczęściej cytryn, limonek, pomarańczy lub malin. Podstawowymi składnikami kremu są jajka (czasem same żółtka), cukier, sok i skórka z owoców. Wszystkie składniki gotuje się powoli do powstania gęstego i gładkiego kremu. Krem jest intensywny w smaku i słodki. W niektórych przepisach dodaje się masło. Krem może być wykorzystany do przekładania ciast, ciastek, tart lub do smarowania chleba, słodkich bułeczek typu scones, wafli czy naleśników. Po przygotowaniu krem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Polecam!!
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1258
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1698
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 81
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 487
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1258
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1698
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 81
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 487
Składniki
Jajka, żółtka, cukier, sok oraz skórkę z cytryn i mąkę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy około 2 minut cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki krem przecieramy przez sitko). Następnie dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Krem przekładamy do słoika, po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.