Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Friut curd to krem zrobiony z owoców najczęściej cytryn, limonek, pomarańczy lub malin. Podstawowymi składnikami kremu są jajka (czasem same żółtka), cukier, sok i skórka z owoców. Wszystkie składniki gotuje się powoli do powstania gęstego i gładkiego kremu. Krem jest intensywny w smaku i słodki. W niektórych przepisach dodaje się masło. Krem może być wykorzystany do przekładania ciast, ciastek, tart lub do smarowania chleba, słodkich bułeczek typu scones, wafli czy naleśników. Po przygotowaniu krem możemy przechowywać w lodówce do tygodnia. Polecam!!
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10113
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 719
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3960
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10113
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 719
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3960
Składniki
Jajka, żółtka, cukier, sok oraz skórkę z cytryn i mąkę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy około 2 minut cały czas mieszając (jeśli powstaną grudki krem przecieramy przez sitko). Następnie dodajemy oliwę i gotujemy kolejne 2 minuty. Krem przekładamy do słoika, po wystudzeniu wstawiamy do lodówki.