Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser „Leniuszek” to prawdziwy hit dla tych, którzy cenią sobie prostotę i smak. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia, a do tego uzależniająco pyszne za sprawą masy krówkowej. Idealne dla fanów deserów, którzy nie mają czasu na długie wypieki, ale zawsze znajdą chwilę na coś słodkiego!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 199
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 199
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 191
Składniki
Puszkę z masą krówkową włóż do garnka z wrzątkiem i odczekaj chwilę. Dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna i osiągnie konsystencję toffi. Ciepłą masę włóż do miski, dodaj miękkie masło i utrzyj mikserem, aż mieszanina będzie maksymalnie jednorodna.
Na blacie rozłóż dwa arkusze folii spożywczej, a na środku połóż pierwszy arkusz wafla. Wyłóż porcję kajmakowej masy i rozprowadź szerokim nożem lub szpatułką. Krem nakładaj równą warstwą tak, aby wypełnił wszystkie wgłębienia w warstwach wafla. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Zostaw ok. 1/6 masy do wykończenia góry i boków deseru. Tymczasem zawiń boki folii spożywczej do środka, aby owinąć „Leniuszka”, po czym obciąż go książką albo garnkiem. Zostaw na ok. 4 godziny, aby wafle dobrze skleiły się z kremem.
Po tym czasie posmaruj wierzch i boki deseru. Na wierzch zostaw trochę więcej masy niż na boki i warstwy, aby wierzch deseru był apetyczny. Boki „Leniuszka” obsyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Obsyp także fragment wierzchu deseru na jego brzegach. Wykrawaj dowolne fragmenty i podawaj.