Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser „Leniuszek” to prawdziwy hit dla tych, którzy cenią sobie prostotę i smak. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, bez pieczenia, a do tego uzależniająco pyszne za sprawą masy krówkowej. Idealne dla fanów deserów, którzy nie mają czasu na długie wypieki, ale zawsze znajdą chwilę na coś słodkiego!
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 687
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 56
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 687
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 458
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 130
Składniki
Puszkę z masą krówkową włóż do garnka z wrzątkiem i odczekaj chwilę. Dzięki temu masa będzie bardziej plastyczna i osiągnie konsystencję toffi. Ciepłą masę włóż do miski, dodaj miękkie masło i utrzyj mikserem, aż mieszanina będzie maksymalnie jednorodna.
Na blacie rozłóż dwa arkusze folii spożywczej, a na środku połóż pierwszy arkusz wafla. Wyłóż porcję kajmakowej masy i rozprowadź szerokim nożem lub szpatułką. Krem nakładaj równą warstwą tak, aby wypełnił wszystkie wgłębienia w warstwach wafla. Powtarzaj czynność do wykończenia składników. Zostaw ok. 1/6 masy do wykończenia góry i boków deseru. Tymczasem zawiń boki folii spożywczej do środka, aby owinąć „Leniuszka”, po czym obciąż go książką albo garnkiem. Zostaw na ok. 4 godziny, aby wafle dobrze skleiły się z kremem.
Po tym czasie posmaruj wierzch i boki deseru. Na wierzch zostaw trochę więcej masy niż na boki i warstwy, aby wierzch deseru był apetyczny. Boki „Leniuszka” obsyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Obsyp także fragment wierzchu deseru na jego brzegach. Wykrawaj dowolne fragmenty i podawaj.