Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten torcik zrobiłam dla mojej babci na jej 76 urodziny. Całej rodzince bardzo smakował. Przepis idealny na rozpoczęcie sezonu owoców leśnych :)
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 38
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 881
Składniki
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)