Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten torcik zrobiłam dla mojej babci na jej 76 urodziny. Całej rodzince bardzo smakował. Przepis idealny na rozpoczęcie sezonu owoców leśnych :)
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2682
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 504
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 171
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 449
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 195
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 127
Przepis dnia
Każdy, kto chociaż raz spróbuje tego ciasta, z pewnością będzie chciał do nie...
Odsłon: 2682
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 504
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 171
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 449
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 195
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 127
Składniki
Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o śr. 27 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
Krem jagodowy: Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Jagody blendujemy na mus. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy serek mascarpone i dokładnie razem mieszamy. Następnie dodajemy zblendowane jagody oraz zimną ale płynną galaretkę i bardzo dokładnie mieszamy (dobrze jest przelać galaretkę przez sitko na wypadek gdyby nie rozpuściła się dokładnie). Połowę masy wylewamy na pierwszy krążek biszkoptu, przykrywamy drugim i wylewamy pozostałą część masy. Wstawiamy do lodówki do stężenia masy.
Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Na kremie jagodowym układamy maliny, jagody oraz poziomki i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki aby galaretka całkowicie stężała, najlepiej na całą noc. Smacznego :)