Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko przepięknie wygląda, ale także świetnie smakuje i orzeźwia, szczególnie podczas upalnych dni. Jego przygotowanie wymaga poświęcenia dość sporej ilości czasu i pracy, ale efekt wynagrodzi ci wszystkie trudy. Całość jest przyjemnie słodka, lekko owocowa. Świetnie sprawdzi się na imprezy, święta czy specjalne okazje, podczas których chcesz wszystkich zaskoczyć.
średnica formy: 22 cm
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1108
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 300
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4584
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1108
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 300
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4584
Składniki
Przygotuj galaretki, rozprowadzając każdy kolor w 400 ml gorącej wody w czterech miseczkach.
Połowę każdej z miseczek wylej do osobnych foremek lub głębokich talerzy i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Mleko skondensowane lekko podgrzej i wymieszaj z żelatyną bezsmakową. Rozdziel masę równo między pozostałe cztery miseczki z galaretkami. Dobrze wymieszaj do połączenia.
Przygotuj formę do babki o średnicy 22 cm. Za pomocą folii aluminiowej zrób 8 dość grubych przegródek i włóż je co 2-3 „kawałki” formy. Muszą dość mocno wystawać z formy.
Galaretki, które zastygły w lodówce pokrój w niewielkie kostki. Włóż po jednym kolorze do każdej przegródki. Następnie zalej galaretki masami z mlekiem skondensowanym w odpowiadających im kolorach.
Wstaw całość do lodówki, pilnując, kiedy nastąpi moment, że masa zacznie tężeć. Nie może być całkowicie stężała – powinna mieć konsystencję rzadkiego budyniu. Delikatnie wyjmij przegródki.
Letniego galaretkowca włóż do lodówki na kolejne co najmniej 3-4 godziny, do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno.