Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z najlepszych ciast bez pieczenia. Ciasto było ogromnym hitem lat 90-tych. U nas do dziś jest robione na każde urodziny i Boże Narodzenie.
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2430
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3086
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2430
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 30
Przepis dnia
Pałki z kurczaka w boczku to pomysł na tradycyjny obiad w nieco innej, bardzi...
Odsłon: 3086
Hiszpański flan to klasyczny deser o aksamitnej, kremowej konsystencji. Jego...
Odsłon: 2760
Składniki
Tortownica 22 cm, wyłożyć ją folią przezroczystą. Gotujemy czerwoną galaretkę, odstawiamy do wystudzenia. Część galaretki odlewamy do maczania biszkoptów. Krem. Mleko gotujemy. Żółtka dokładnie ucieramy z cukrem , dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Teraz ostrożnie po trochu wlewamy gorące mleko, energicznie mieszając Otrzymaną masę zagotowujemy, aby zgęstniała, stale mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ). Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy ostudzoną masę budyniową. Gotujemy galaretkę krystaliczną. W lekko wystudzonej galaretce krótko maczamy pierwszą warstwę biszkoptów. Między biszkoptami rozkładamy borówki, potem połowę kremu. Do pozostałej części kremu dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Na jasny krem dajemy warstwę maczanych biszkoptów, dobrze tężejącą czerwoną galaretkę i kakaowy krem. Wyrównujemy wierzch i dekorujemy kwiatkami i listkami. Wstawiamy do schłodzenia. Jak krem się schłodzi, powoli partiami możemy dolewać galaretkę przezroczystą. Schładzamy w lodówce.