Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziły wam się tradycyjne, drożdżowe makowce? W takim razie na waszym świątecznym stole powinno zagościć ciasto "Maczek". Prezentuje się rewelacyjnie, a smakuje jeszcze lepiej. Gwarantujemy, że na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5702
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 618
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5702
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 91
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 618
Składniki
Przygotowanie ciasta "Maczek" rozpocznij od zrobienia biszkoptu. Białka oddziel od żółtek. Łącznie 10 białek zmiksuj do momentu uzyskania puszystej i sztywnej piany. Następnie zacznij stopniowo dodawać do nich żółtka oraz cukier. Cały czas miksuj masę, do momentu aż wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą.
Do masy jajecznej dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, mak i skórkę pomarańczową. Delikatnie wymieszaj na najniższych obrotach miksera.
Masę na biszkopt podziel na 3 okrągłe foremki o średnicy 23cm i piecz przez ok. 25 minut w temperaturze 170 stopni Możesz też piec biszkopt w trzech etapach, lub upiec jeden biszkopt i podzielić go na 3 blaty (w tym ostatnim przypadku wydłuż czas pieczenia). Po upieczeniu odstaw ciasta do wystygnięcia.
Przygotuj krem do przełożenia ciasta. Śmietankę i mascarpone przełóż do dużej miski, a następnie zacznij je ucierać z przesianym przez sitko cukrem pudrem. Na samym końcu dodaj do nich pastę waniliową. Po około 5 minutach ubijania, masa powinna mocno zgęstnieć i stać się gęstym kremem.
Wystudzone biszkopty przełóż kremem waniliowym. Posmaruj nim również wierzch i boki ciasta.
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj i odczekaj aż lekko przestygnie. Tak przygotowaną polewę wylej na wierzch ciasta. Udekoruj je makiem oraz kandyzowanymi pomarańczami.