Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Majorka to ciasto, które przypomina nam lato – kolorem, smakiem, zapachem. Wspaniale będzie przypominać sobie gorące, słoneczne dni podczas kolejnych kawałków tego przysmaku.
Wymiary formy: 24x24 cm
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2530
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3011
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102007
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6396
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2530
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3011
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102007
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6396
Składniki
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dobrze wymieszaj.
Do osobnej miski wbij jajka. Dodaj ekstrakt waniliowy i cukier. Miksuj na wysokich obrotach do uzyskania puszystej konsystencji. Wlej oliwę i krótko przemieszaj.
Do mokrych składników wsyp suche w dwóch partiach. Między nimi wlej mleko. Po każdym dodaniu dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką lub szpatułką.
Dodaj barwnik spożywczy i wymieszaj całość do uzyskania jednolitego koloru masy.
Blachę o wymiarach 24x24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij, odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekrój na dwa blaty.
Przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki. Rozprowadź w nim budyń.
Pozostałe mleko zmiksuj blenderem z brzoskwiniami na jednolitą masę. Przenieś całość do garnka i pogrzej. Do gorącej masy wlej rozrobiony budyń. Mieszaj całość do momentu powstania pęcherzyków. Zdejmij garnek z ognia, przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
W misce utrzyj masło na puch. Dodawaj po łyżce masy budyniowej, dobrze mieszając po każdej.
Gotowy krem odstaw do lodówki aż nie będzie potrzebny.
Przygotuj wierzch. Brzoskwinie odcedź z syropu i pozostaw do lekkiego przesuszenia.
W misce ubij śmietankę z cukrem na sztywno.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozprowadź cały krem budyniowo-brzoskwiniowy. Przykryj całość drugim blatem.
Na wierzchu nałóż ok. ¼ bitej śmietany. Resztę przełóż do rękawa cukierniczego. Nakładaj dekoracyjne fale lub gwiazdki.
Odłożone brzoskwinie podziel na mniejsze kawałki. Układaj je między gwiazdkami z bitej śmietany.
Ciasto Majorka wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Podawaj na zimno.