Proste i wyjątkowo efektowne ciasto "Makowa panienka" to gwarantowany hit każdej imprezy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale również smakuje wybornie. Co najlepsze, z wykonaniem przepisu poradzi sobie dosłownie każdy - nawet bardzo początkujący kucharz. Jesteśmy pewni, że przepis na ciasto "Makowa panienka" z pewnością na stałe wejdzie do waszego kulinarengo repertuaru. Doskonale sprawdzi się podczas świąt oraz spotkań ze znajomymi. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Makowa panienka
Składniki
Ciasto makowe:
- 150 g maku
- 4 żółtka
- 8 białek
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 100 g zmielonych migdałow
- 100 g wiórków kokosowych
Krem do ciasta:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
- 4 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
- sok połowy cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
Dodatkowo:
- 200 g dżemu żurawinowego lub wiśniowego
- 80 g wiórków kokosowych
- Świeże owoce do dekoracji (np borówki amerykańskie, żurawina, maliny)
Składniki
Ciasto makowe:
- 150 g maku
- 4 żółtka
- 8 białek
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 100 g zmielonych migdałow
- 100 g wiórków kokosowych
Krem do ciasta:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
- 4 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
- sok połowy cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
Dodatkowo:
- 200 g dżemu żurawinowego lub wiśniowego
- 80 g wiórków kokosowych
- Świeże owoce do dekoracji (np borówki amerykańskie, żurawina, maliny)

Potrzebne przybory kuchenne
foremka o wymiarach 25x20 cm
Etapy przygotowania
Przygotowanie ciasta Makowa panienka rozpocznij od zrobienia blatów makowych. Do dużej, suchej misy wbij białka jajek oraz dodaj do nich szczyptę soli. Całość ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksuj masę na wysokich obrotach. Następnie zacznij dodawać do niej kolejno po jednym żółtku, mak, wiórki kokosowe oraz migdały. Zmniejsz obroty miksera i wymieszaj całość, aby równomiernie rozprowadzić składniki po cieście.
Gotową masę przełóż do foremki o wymiarach 25x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez około 20 minut. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel ciasto na 3 blaty.
Gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Do ciepłego mleka dodaj pastę waniliową i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce utrzyj żółtka z cukrem, a gdy uzyskasz jasną i puszystą masę, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Do jajek z mąką dodaj również kilka łyżek gorącego mleka, aby ją zahartować. Następnie przelej całość do mleka, dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij ponownie podgrzewać, mieszając całość energicznie do momentu aż uzyskasz krem o konsystencji budyniu. Uważaj aby nie powstały grudki, a masa się nie przypaliła. Odstaw krem do wystygnięcia.
Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na jasną i puszystą mase. Dodaj do niego sok i skórtkę z cytryny, a następnie po łyżce dodawaj wystudzoną masę budyniową. Miksuj do momentu całkowitego połączenia wszystkich składników.
Teraz możesz przystąpić do złożenia ciasta Makowa Panienka. Na jeden z przygotowanych wcześniej blatów makowych wyłóż połowę kremu maślanego. Jeśli używasz świeżych owoców możesz rozsypać je równomiernie po powierzchni ciasta. Następnie przykryj go drugim blatem, na którym rozsmarujesz dżem. Ułóż na nim trzeci blat, a na samej gorzej wyłóż pozostały krem maślany. Wierzch ciasta udekoruj świeżymy owocami, możesz również wykorzystać lekko uprażone wiórki kokosowe. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.
Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 596

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8887
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Polecam na kolację.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Jajka
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Placki
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 596

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 8887
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 66



Składniki
- 150 g maku
- 4 żółtka
- 8 białek
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 100 g zmielonych migdałow
- 100 g wiórków kokosowych
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- łyżeczka pasty waniliowej
- 4 żółtka
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 150 g miękkiego masła
- sok połowy cytryny
- skórka starta z 2 cytryn
- 200 g dżemu żurawinowego lub wiśniowego
- 80 g wiórków kokosowych
- Świeże owoce do dekoracji (np borówki amerykańskie, żurawina, maliny)
Przygotowanie ciasta Makowa panienka rozpocznij od zrobienia blatów makowych. Do dużej, suchej misy wbij białka jajek oraz dodaj do nich szczyptę soli. Całość ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksuj masę na wysokich obrotach. Następnie zacznij dodawać do niej kolejno po jednym żółtku, mak, wiórki kokosowe oraz migdały. Zmniejsz obroty miksera i wymieszaj całość, aby równomiernie rozprowadzić składniki po cieście.
Gotową masę przełóż do foremki o wymiarach 25x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez około 20 minut. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel ciasto na 3 blaty.
Gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Do ciepłego mleka dodaj pastę waniliową i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce utrzyj żółtka z cukrem, a gdy uzyskasz jasną i puszystą masę, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Do jajek z mąką dodaj również kilka łyżek gorącego mleka, aby ją zahartować. Następnie przelej całość do mleka, dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij ponownie podgrzewać, mieszając całość energicznie do momentu aż uzyskasz krem o konsystencji budyniu. Uważaj aby nie powstały grudki, a masa się nie przypaliła. Odstaw krem do wystygnięcia.
Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na jasną i puszystą mase. Dodaj do niego sok i skórtkę z cytryny, a następnie po łyżce dodawaj wystudzoną masę budyniową. Miksuj do momentu całkowitego połączenia wszystkich składników.
Teraz możesz przystąpić do złożenia ciasta Makowa Panienka. Na jeden z przygotowanych wcześniej blatów makowych wyłóż połowę kremu maślanego. Jeśli używasz świeżych owoców możesz rozsypać je równomiernie po powierzchni ciasta. Następnie przykryj go drugim blatem, na którym rozsmarujesz dżem. Ułóż na nim trzeci blat, a na samej gorzej wyłóż pozostały krem maślany. Wierzch ciasta udekoruj świeżymy owocami, możesz również wykorzystać lekko uprażone wiórki kokosowe. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.
wygląda pysznie :)
Pyszotka:)
Pięknie się prezentuje , smakowite i kuszące ciacho.;)
Pyszne ciacho :)
Pychotka;)