Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Makowa Panienka
  • Ciasta
  • Przepis na

Makowa Panienka

04.08.2025 Odsłon: 47248
5.0 (61 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
smaker
smaker

Makowa Panienka to idealny wypiek na święta. Łączy tradycyjny smak maku z nowoczesnym, kremowym wykończeniem i świeżością owoców. Z jednej strony smakuje znajomo, z drugiej będzie idealne dla osób, które szukają czegoś nowego, co zaskoczy wszystkich gości znudzonych klasycznymi makowcami na kruchym cieście. 

Przepis na Makową Panienkę idealny na święta 

Ciasto składa się z trzech warstw, dzięki czemu wygląda niesamowicie atrakcyjnie i wyróżnia się wśród innych, klasycznych wypieków, takich jak sernik krakowski czy klasyczny makowiec. Dużą zaletą jest możliwość przygotowania z wyprzedzeniem: Makową Panienkę możesz przygotować 1-2 dni wcześniej, co dodatkowo pozwoli na pełne połączenie smaków. Dzięki temu oszczędzasz też czas w dniu Wigilii, którego jak wiadomo, zawsze jest za mało. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

Foremka o wymiarach 25x20 cm

Etapy przygotowania

Składniki na Makową Panienkę - najważniejszy jest mak 

Ciasto makowe wymaga użycia suchego maku mielonego, który jest zazwyczaj dostępny w sklepach. Jeśli jednak dysponujesz niemielonym, musisz go najpierw zmielić, najlepiej w specjalnym młynku lub kilkukrotnie w młynku do kawy. Użycie gotowej masy makowej z puszki nie jest zalecane, ponieważ zawiera ona już cukier i inne dodatki, co może zaburzyć proporcje i smak ciasta. Ciekawym rozwiązaniem może być też użycie białego maku, który wprowadzi do wypieku nutę ekskluzywności. Co do innych składników, najlepiej używaj drobnego cukru do wypieków lub nawet cukru pudru, które znacznie lepiej i szybciej się rozpuszczają i łączą z resztą masy.  

Ciasto makowe - jaka powinna być prawidłowa konsystencja? 

Idealna konsystencja masy makowej na ciasto powinna być gęsta, ale dalej wilgotna, przypominająca gorący jeszcze budyń. Jeśli wydaje się zbyt sucha, dodaj odrobinę mleka lub śmietanki kremówki. Jeśli jest za rzadka, możesz dodać kilka łyżek bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar wilgoci, lub odrobinę mąki pszennej. Sprawdzą się też mielone migdały. 

Pieczenie ciasta - kiedy biszkopt makowy jest gotowy? 

Przepis na Makową Panienkę podaje orientacyjny czas pieczenia, który wynosi ok. 20 minut, ale czas ten może się różnić w zależności od piekarnika. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy ciasto jest gotowe, jest test patyczka. Wbij drewniany patyczek w środek ciasta – jeśli będzie suchy, biszkopt makowy jest gotowy. Uważaj jednak, by nie przeciągnąć wypieku, gdyż stanie się twardy i przesuszony. Mimo użycia dużej ilości jajek całość nie będzie bardzo wyrośnięta, dlatego jeśli czujesz, że możesz mieć problem z przedzieleniem ciasta na blaty, możesz masę podzielić na trzy części i upiec je osobno, skracając czas pieczenia o ok. połowę. 

Krem maślany z budyniem waniliowym - jak uniknąć zważenia? 

Najczęstszym problemem dotyczącym przygotowania Makowej Panienki jest zważenie się kremu budyniowego podczas łączenia z masłem. By tego uniknąć, oba składniki powinny mieć taką samą temperaturę pokojową. Zbyt ciepły budyń sprawi, że masło się roztopi, a z kolei zbyt zimny uniemożliwi dobre wymieszanie. Jeśli jednak doszło już do zważenia, możesz spróbować uratować krem, delikatnie podgrzewając go w kąpieli wodnej, cały czas ubijając, do rozpuszczenia grudek i połączenia masy. Następnie odstaw całość do schłodzenia i ponownie ubij. W ostatecznych przypadkach może być konieczne wykonanie nowego kremu - chcąc przyspieszyć i ułatwić ten proces, możesz użyć gotowego budyniu śmietankowego w proszku, pod koniec dodając cukier wanilinowy. 

Blaty makowe i dekoracje - co sprawdzi się najlepiej? 

Obecność świeżych owoców jest tu zalecana, w szczególności takich jak maliny, borówki czy nawet żurawina. Masa budyniowa jest bardzo słodka i potrzebuje lekkiego przełamania smaku. Ciekawym rozwiązaniem jest też nasączenie ciasta makowego odrobiną soku wiśniowego, który świetnie komponuje się z wiórkami kokosowymi. Jeśli nie dysponujesz świeżymi owocami, możesz nałożyć kleksy gotowego dżemu lub marmolady. Używaj gęstych produktów, które nie rozwodnią kremu budyniowego. Wierzch ciasta także udekoruj owocami lub kokosem, ale świetnie sprawdzą się również liście świeżej mięty.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14036

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 869

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 909

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60893

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 740

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1474

do 30 min 30 min
11
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14036

do 60 min 60 min
27
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 869

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 909

do 30 min 30 min
5
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 60893

> 60 min >60 min
116
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 740

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Dania główne Szybki obiad - makaron z tuńczykiem

Polecam. My bardzo lubimy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Wegetariańskie
  • Makaron
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Ryby
  • Tuńczyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Makarony
  • Makaronowe
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1474

do 30 min 30 min
11
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Makowa Panienka
Autor:
smaker
do 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto makowe:
  • 150 g maku,
  • 4 żółtka,
  • 8 białek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g wiórków kokosowych.
Krem do ciasta:
  • 500 ml mleka,
  • 100 g cukru,
  • łyżeczka pasty waniliowej,
  • 4 żółtka,
  • 40 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g miękkiego masła,
  • sok połowy cytryny,
  • skórka starta z 2 cytryn.
Dodatkowo:
  • 200 g dżemu żurawinowego lub wiśniowego,
  • 80 g wiórków kokosowych,
  • Świeże owoce do dekoracji (np. borówki amerykańskie, żurawina, maliny).
Sposób przygotowania:
1

Przygotowanie ciasta Makowa Panienka rozpocznij od zrobienia blatów makowych. Do dużej, suchej misy wbij białka jajek oraz dodaj do nich szczyptę soli. Całość ubij na sztywną pianę, a następnie zacznij stopniowo dodawać cukier. Cały czas miksuj masę na wysokich obrotach. Następnie zacznij dodawać do niej kolejno po jednym żółtku, mak, wiórki kokosowe oraz migdały. Zmniejsz obroty miksera i wymieszaj całość, aby równomiernie rozprowadzić składniki po cieście.

2

Gotową masę przełóż do foremki o wymiarach 25x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piecz przez około 20 minut. Pozostaw do przestygnięcia, a następnie podziel ciasto na 3 blaty.

3

Gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Do ciepłego mleka dodaj pastę waniliową i dokładnie wymieszaj. W osobnej miseczce utrzyj żółtka z cukrem, a gdy uzyskasz jasną i puszystą masę, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną przesianą przez sitko. Do jajek z mąką dodaj również kilka łyżek gorącego mleka, aby ją zahartować. Następnie przelej całość do mleka, dokładnie wymieszaj, a następnie zacznij ponownie podgrzewać, mieszając całość energicznie do momentu aż uzyskasz krem o konsystencji budyniu. Uważaj aby nie powstały grudki, a masa się nie przypaliła. Odstaw krem do wystygnięcia.

4

Miękkie masło ubij przy pomocy miksera na jasną i puszystą mase. Dodaj do niego sok i skórtkę z cytryny, a następnie po łyżce dodawaj wystudzoną masę budyniową. Miksuj do momentu całkowitego połączenia wszystkich składników.

5

Teraz możesz przystąpić do złożenia ciasta Makowa Panienka. Na jeden z przygotowanych wcześniej blatów makowych wyłóż połowę kremu maślanego. Jeśli używasz świeżych owoców możesz rozsypać je równomiernie po powierzchni ciasta. Następnie przykryj go drugim blatem, na którym rozsmarujesz dżem. Ułóż na nim trzeci blat, a na samej gorzej wyłóż pozostały krem maślany. Wierzch ciasta udekoruj świeżymy owocami, możesz również wykorzystać lekko uprażone wiórki kokosowe. Przed podaniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny, a najlepiej całą noc.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki