Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik krakowski tradycyjny jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. W wielu domach bez tego przysmaku nie ma Wielkanocy i Bożego Narodzenia! To klasyk polskiej kuchni, którego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych i najszybszych, ale ten przepis na sernik krakowski pomoże ci przyszykować deser idealny!
Sernik najprawdopodobniej przybył do naszego kraju wraz z królem Janem III Sobieskim, po odsieczy wiedeńskiej. Ciasto jest nieco zmodyfikowaną wersją właśnie sernika wiedeńskiego, w której to Krakowiacy dodali ozdobną kratownicę na wierzchu masy serowej i spory dodatek cukru pudru!
Pyszny sernik krakowski charakteryzuje się lekką i puszystą serową masą na kruchym cieście i pod kratownicą z tego samego ciasta kruchego. Wraz z sernikiem królewskim należy do najbardziej rozpoznawalnych w Polsce wypieków.
Idealnie kruche ciasto wymaga nieco pracy. Zimne masło musi być bardzo drobno posiekane nożem wraz z mąką. Mieszanie śmietany i żółtek w osobnej miseczce pozwala na lepszą kontrolę konsystencji i równomierne rozprowadzenie składników w masie. Następnie należy ciasto kruche zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki do schłodzenia. Po około godzinie można je podzielić i rozwałkować. Bardzo ważne jest, by masę serową wylewać na podpieczony spód ciasta, co zapobiegnie jego przemakaniu.
Do przygotowania kratownicy potrzebna jest ok. 1/3 całego kruchego ciasta. Podobnie jak spód, rozwałkuj je na płaski placek i ostrym nożem pokrój na paski o grubości ok. 1-2 cm. Za pomocą szpatułki przenoś je na wierzch masy serowej, tworząc ozdobną i charakterystyczną kratkę.
Najlepiej jest użyć twarogu sernikowego podwójnie mielonego własnoręcznie, co pozwala na dokładną kontrolę konsystencji masy serowej. Niemniej, z powodzeniem można też przygotować sernik krakowski z wiaderka, jednak pamiętaj, by wybierać jak najmniej mokry ser lub ewentualnie odcedzić go z nadmiaru płynu. Masę serową wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami najpierw mikserem, a po dodaniu białek - drewnianą łyżką, by utrzymać puszystość ciasta.
Zazwyczaj prawdziwy sernik krakowski zawiera dodatek rodzynek sułtańskich, ale jeśli masz ochotę, możesz także dosypać innych bakalii. Do tego ciasta świetnie będą pasować:
Sernik krakowski z pistacjami zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole.
Sam kruchy spód należy podpiekać przez około 10 minut. Masę serową wylej na chrupiące i złociste dno, przykryj kratownicą i piecz przez kolejne 50-60 minut. Po tym czasie sprawdź gotowość wypieku za pomocą patyczka do szaszłyków. Pamiętaj jednak, by zrobić to bardzo szybko - nagła utrata temperatury spowoduje, że ciasto opadnie i nie będzie prezentowało się tak pięknie. Jak każdy sernik pieczony, ten także studź w piecu przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Choć tradycyjny wypiek wykorzystuje zaledwie kilka prostych składników, które są ogólnie dostępne w sklepie, możesz z powodzeniem urozmaicić swój wypiek ciekawymi dodatkami. Sernik krakowski z kajmakiem będzie znacznie słodszy od klasycznego, a z kolei oblanie lukrem cytrynowym wprowadzi nutę orzeźwienia i lekką kwaskowatość.
Zazwyczaj każde ciasto ma swoją sezonowość. Sernik na zimno najlepiej smakuje latem podczas upalnych dni, a piernik najczęściej przygotowywany jest na Święta Bożego Narodzenia. Ten tradycyjny sernik krakowski można przyrządzać przez cały rok, niezależnie od wydarzenia czy okazji. Może być wypiekiem do popołudniowej kawy, jak i pięknie prezentować się na wielkanocnym stole.
Walory smakowe sernika krakowskiego trudno opisać jednym zdaniem. Za tym ciastem przepadają wszyscy - duzi i mali, starzy i młodzi. Jest dostępne w każdej cukierni i zazwyczaj pierwsze znika z patery. To wszystko świadczy nie tylko o dużej popularności, ale również wyjątkowym smaku.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 146
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 146
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Siekaj je nożem do uzyskania konsystencji piasku. W oddzielnej misce wymieszaj żółtka ze śmietaną. Dodaj mieszaninę do mąki i zagnieć ciasto do połączenia składników. Przykryj je folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 60 minut. Wyjmij kruche ciasto i odkrój od niego ok. 1/5. Mniejszą część wstaw z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na prostokątny placek o wymiarach ok. 25x35 cm.
Formę do pieczenia o wymiarach 22x32 cm wysmaruj bardzo delikatnie masłem. Rozwałkowany placek przenieś do blachy i dociśnij do spodu i boków. Ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza na ok. 10 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj warstwę serową. Oddziel żółtka od białek. W dużej misce utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wanilię i żółtka. Wymieszaj do połączenia składników. Dodaj ser i ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp rodzynki. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy twarogowej drewnianą łyżką. Ser przelej na podpieczony wcześniej spód.
Przygotuj kratkę na wierzchu. Odłożony wcześniej kawałek ciasta kruchego rozwałkuj na cienki placek i pokrój go w paski o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na wierzchu sernika, tworząc charakterystyczną kratkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 50-60 minut. Środek powinien być lekko drżący. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku przez ok. 15 minut. Następnie go wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. Tradycyjny sernik krakowski podawaj posypany cukrem pudrem.