Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Makowiec na kruchym cieście
  • Ciasta
  • Przepis na

Makowiec na kruchym cieście

10.07.2025 Odsłon: 106227
5.0 (217 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Nie przepadasz za tradycyjnym zawijanym makowcem? A może chcesz zrobić coś nowoczesnego, ale wpisującego się w świąteczną tradycję? Wypróbuj nasz makowiec na kruchym cieście, który idealnie oddaje klimat przepisów na Boże Narodzenie. Delikatny i maślany spód to doskonałe tło dla wilgotnej i aromatycznej masy. Ciasto prezentuje się elegancko na świątecznym stole, a jeśli zrobisz je w tortownicy, może wyglądać jak torcik na specjalną okazję.  

Prosty przepis na makowiec na kruchym cieście 

Ten przepis na makowiec na kruchym spodzie pozwoli ci wpisać smak świątecznego makowca w nowoczesną formę. Zachwycisz nim zarówno tradycjonalistów, jak i osób poszukujących nowych inspiracji w kuchni. Nie musisz też wyrabiać ciasta drożdżowego, a potem czekać aż wyrośnie. Wszystko zrobisz sprawnie i szybko.  

Do przygotowania tego makowca bez zawijania potrzebujesz wyłącznie spodu do ciasta – kruchego, maślanego i szybkiego do zrobienia, a także masy makowej, którą przygotujesz samodzielnie z naszymi wskazówkami. Całość nie zajmie ci dużo czasu. Jeśli jednak masz napięty grafik przed świętami, możesz przygotować ciasto nawet dwa dni przed Wigilią.  

Makowiec jest gotowy do podania od razu po upieczeniu, jednak możesz go urozmaicić i udekorować cukrem pudrem, polewą na piernik, lukrem albo posypką z orzechów. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak przygotować ciasto kruche do makowca? 

Ciasto kruche to wbrew pozorom jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego. To doskonała baza do wielu rodzajów nadzienia, zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. W tym przepisie jego zadanie jest bardzo proste. Ma być podstawą do wilgotnej masy makowej, przełamując jej kremową konsystencję czymś chrupkim, maślanym i jednocześnie delikatnym. 

Masło musi być dobrze schłodzone, najlepiej prosto z lodówki. Dzięki temu podczas zagniatania w cieście powstaną drobne grudki tłuszczu, które po upieczeniu sprawią, że ciasto będzie kruche. Nie zamieniaj masła na margarynę, bo to właśnie ono nadaje pyszny maślany posmak.  

Kruchego ciasta do makowca bez zawijania nie należy zagniatać długo, w odróżnieniu od ciasta drożdżowego. Chodzi o to, aby składniki tylko się połączyły i utworzyły zwartą kulę. Długie wyrabianie rozwinie gluten w mące, a wtedy ciasto będzie twarde, a nie kruche. Najlepiej składniki siekać najpierw nożem lub łopatką na stolnicy, a dopiero pod koniec szybko zagnieść dłonią. Dzięki temu zaoszczędzisz też czas podczas pieczenia przed świętami. 

Po uformowaniu, ciasto koniecznie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Jeśli masz więcej czasu, możesz chłodzić je nawet godzinę. W tym przepisie na makowiec na kruchym cieście, spód jest lekko podpieczony przed wyłożeniem masy makowej. To bardzo ważne, bo dzięki temu nie wsiąknie w niego wilgoć z masy, a ciasto pozostanie przyjemnie kruche i stabilne. 

Jak przygotować idealną masę makową? 

To właśnie masa makowa nadaje temu wypiekowi wyjątkowy, świąteczny charakter. Pachnąca miodem, wanilią, lekko maślana i wzbogacona puszystą pianą z białek, sprawia, że makowiec jest wilgotny, delikatny i pełen korzennych aromatów. Trzeba jednak zachować kilka zasad, aby wyszła puszysta i zwarta jednocześnie.  

Mak należy zalać gorącą wodą lub mlekiem tak, aby był w całości przykryty. Dzięki temu dobrze napęcznieje, zmięknie i wchłonie mleczny aromat. Odstaw mak na minimum 20-30 minut, a następnie dokładnie odciśnij go z nadmiaru płynu. Zrób to na gęstym sicie. Masło i miód rozpuść razem w rondelku na małym ogniu i koniecznie lekko przestudź przed dodaniem do maku. Dzięki temu masa nie zetnie białek ani nie rozrzedzi piany, a po wymieszaniu będzie pięknie błyszcząca i jedwabista. 

Nie zapomnij też o odpowiednim przygotowaniu jajek. Żółta utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Może to potrwać kilka minut, ale cierpliwość na pewno się opłaci. Białka ubij (najlepiej z dodatkiem szczypty soli) na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodawaj ją do masy makowej bardzo delikatnie, najlepiej silikonową szpatułką, ruchami od dołu do góry. Dzięki temu masa będzie puszysta i lekka, a makowiec na kruchym cieście po upieczeniu zyska wspaniałą strukturę. 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1502

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 893

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 622

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1348

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2433

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 598

> 60 min >60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Drożdżowe ze śliwkami

Ciasta Drożdżowe ze śliwkami

Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1502

do 60 min 60 min
23
wałek
wałek
Dania główne

Kluski z mięsem

Dania główne Kluski z mięsem

Proponujemy dzisiaj proste kluski z ciasta ziemniaczanego, z którego robimy k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kluski
  • Bułki

Odsłon: 893

do 30 min 30 min
10
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Delicja owocowa

Ciasta Delicja owocowa

Subtelne, delikatne, pachnące różnymi owocami ciasto.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Komunia
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Orzechy
  • Pistacje
  • Włoskie

Odsłon: 622

do 30 min 30 min
5
little_Chef
little_Chef
Śniadania

Placek twarogowo-serowy z patelni

Śniadania Placek twarogowo-serowy z patelni

Placek o intensywnym smaku twarogu i sera. Szczypiorek tylko delikatnie ją uz...

  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Placki
  • Ciasta
  • Jajka

Odsłon: 1348

do 15 min 15 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
ewaeu
ewaeu
Sałatki

Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

  • Impreza
  • Grill
  • Polska
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 2433

do 30 min 30 min
5
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Przetwory Kiszone buraki - sok z kiszonych buraków

Ten sok to samo zdrowie. Warto pić.

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 598

> 60 min >60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Makowiec na kruchym cieście
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru ( 2 łyżki do posypania)
  • 200 g masła (schłodzonego)
  • 2 żółtka
Składniki na masę makową:
  • 500 g mielonego maku
  • około ½ l gorącej wody lub mleka
  • 3-4 łyżki miodu (do smaku)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 laska wanilii
Sposób przygotowania:
1

Pokrój masło w kostkę. Wysyp na stolnice mąkę i cukier puder. Dodaj masło i żółtka. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 3 części – jedną nieco mniejszą od dwóch pozostałych. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

2

Mak zalej gorącą wodą (powinna zakryć go w całości). Możesz częściowo lub całkowicie zastąpić ją mlekiem. Odstaw do wystudzenia i odsącz mak z nadmiaru płynu.

3

Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm jedną z większych porcji ciasta. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut, wyjmij z piekarnika i przestudź tortownicę (nie wyjmując z niej ciasta).

4

Na wolnym ogniu roztop w rondelku masło i dodaj do niego miód. Wymieszaj, przestudź i połącz z makiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Białka ubij na pianę. Połącz żółtka z masą makową, a następnie wymieszaj ją z pianą z białek.

5

Wyłóż brzegi tortownicy mniejszą porcją ciasta. Drugą z większych rozwałkuj na placek wielkości tortownicy. Przełóż to formy masę makową i wyrównaj. Przykryj plackiem ciasta, sklejając go z brzegiem.

6

Wstaw makowiec do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-55 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki