Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie przepadasz za tradycyjnym zawijanym makowcem? A może chcesz zrobić coś nowoczesnego, ale wpisującego się w świąteczną tradycję? Wypróbuj nasz makowiec na kruchym cieście, który idealnie oddaje klimat przepisów na Boże Narodzenie. Delikatny i maślany spód to doskonałe tło dla wilgotnej i aromatycznej masy. Ciasto prezentuje się elegancko na świątecznym stole, a jeśli zrobisz je w tortownicy, może wyglądać jak torcik na specjalną okazję.
Ten przepis na makowiec na kruchym spodzie pozwoli ci wpisać smak świątecznego makowca w nowoczesną formę. Zachwycisz nim zarówno tradycjonalistów, jak i osób poszukujących nowych inspiracji w kuchni. Nie musisz też wyrabiać ciasta drożdżowego, a potem czekać aż wyrośnie. Wszystko zrobisz sprawnie i szybko.
Do przygotowania tego makowca bez zawijania potrzebujesz wyłącznie spodu do ciasta – kruchego, maślanego i szybkiego do zrobienia, a także masy makowej, którą przygotujesz samodzielnie z naszymi wskazówkami. Całość nie zajmie ci dużo czasu. Jeśli jednak masz napięty grafik przed świętami, możesz przygotować ciasto nawet dwa dni przed Wigilią.
Makowiec jest gotowy do podania od razu po upieczeniu, jednak możesz go urozmaicić i udekorować cukrem pudrem, polewą na piernik, lukrem albo posypką z orzechów.
Ciasto kruche to wbrew pozorom jeden z najprostszych przepisów na coś słodkiego. To doskonała baza do wielu rodzajów nadzienia, zarówno na specjalne okazje, jak i na co dzień. W tym przepisie jego zadanie jest bardzo proste. Ma być podstawą do wilgotnej masy makowej, przełamując jej kremową konsystencję czymś chrupkim, maślanym i jednocześnie delikatnym.
Masło musi być dobrze schłodzone, najlepiej prosto z lodówki. Dzięki temu podczas zagniatania w cieście powstaną drobne grudki tłuszczu, które po upieczeniu sprawią, że ciasto będzie kruche. Nie zamieniaj masła na margarynę, bo to właśnie ono nadaje pyszny maślany posmak.
Kruchego ciasta do makowca bez zawijania nie należy zagniatać długo, w odróżnieniu od ciasta drożdżowego. Chodzi o to, aby składniki tylko się połączyły i utworzyły zwartą kulę. Długie wyrabianie rozwinie gluten w mące, a wtedy ciasto będzie twarde, a nie kruche. Najlepiej składniki siekać najpierw nożem lub łopatką na stolnicy, a dopiero pod koniec szybko zagnieść dłonią. Dzięki temu zaoszczędzisz też czas podczas pieczenia przed świętami.
Po uformowaniu, ciasto koniecznie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Jeśli masz więcej czasu, możesz chłodzić je nawet godzinę. W tym przepisie na makowiec na kruchym cieście, spód jest lekko podpieczony przed wyłożeniem masy makowej. To bardzo ważne, bo dzięki temu nie wsiąknie w niego wilgoć z masy, a ciasto pozostanie przyjemnie kruche i stabilne.
To właśnie masa makowa nadaje temu wypiekowi wyjątkowy, świąteczny charakter. Pachnąca miodem, wanilią, lekko maślana i wzbogacona puszystą pianą z białek, sprawia, że makowiec jest wilgotny, delikatny i pełen korzennych aromatów. Trzeba jednak zachować kilka zasad, aby wyszła puszysta i zwarta jednocześnie.
Mak należy zalać gorącą wodą lub mlekiem tak, aby był w całości przykryty. Dzięki temu dobrze napęcznieje, zmięknie i wchłonie mleczny aromat. Odstaw mak na minimum 20-30 minut, a następnie dokładnie odciśnij go z nadmiaru płynu. Zrób to na gęstym sicie. Masło i miód rozpuść razem w rondelku na małym ogniu i koniecznie lekko przestudź przed dodaniem do maku. Dzięki temu masa nie zetnie białek ani nie rozrzedzi piany, a po wymieszaniu będzie pięknie błyszcząca i jedwabista.
Nie zapomnij też o odpowiednim przygotowaniu jajek. Żółta utrzyj z cukrem na puszystą jasną masę. Może to potrwać kilka minut, ale cierpliwość na pewno się opłaci. Białka ubij (najlepiej z dodatkiem szczypty soli) na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodawaj ją do masy makowej bardzo delikatnie, najlepiej silikonową szpatułką, ruchami od dołu do góry. Dzięki temu masa będzie puszysta i lekka, a makowiec na kruchym cieście po upieczeniu zyska wspaniałą strukturę.
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 400
Połączenie różnorodnych warzyw , makaronu sprawia, że sałatka jest pożywna i...
Odsłon: 400
Składniki
Pokrój masło w kostkę. Wysyp na stolnice mąkę i cukier puder. Dodaj masło i żółtka. Energicznie zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Podziel je na 3 części – jedną nieco mniejszą od dwóch pozostałych. Uformuj z nich kule, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Mak zalej gorącą wodą (powinna zakryć go w całości). Możesz częściowo lub całkowicie zastąpić ją mlekiem. Odstaw do wystudzenia i odsącz mak z nadmiaru płynu.
Wyłóż dno tortownicy o średnicy 24 cm jedną z większych porcji ciasta. Ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Podpiecz przez około 10-15 minut, wyjmij z piekarnika i przestudź tortownicę (nie wyjmując z niej ciasta).
Na wolnym ogniu roztop w rondelku masło i dodaj do niego miód. Wymieszaj, przestudź i połącz z makiem. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do nich ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Białka ubij na pianę. Połącz żółtka z masą makową, a następnie wymieszaj ją z pianą z białek.
Wyłóż brzegi tortownicy mniejszą porcją ciasta. Drugą z większych rozwałkuj na placek wielkości tortownicy. Przełóż to formy masę makową i wyrównaj. Przykryj plackiem ciasta, sklejając go z brzegiem.
Wstaw makowiec do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 50-55 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.