Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Makowa panienka
  • Ciasta
  • Przepis na

Makowa panienka

03.03.2023 Odsłon: 24786
5.0 (76 oceny)

Przepis dnia: 08-03-2023

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na nieco nostalgiczne świąteczne ciasto, które swoją nazwą przywodzi mi na myśl popularną niegdyś bajkę dla dzieci - makową panienkę. Makowy biszkopt wychodzi lekki i puszysty, z delikatnym, kokosowo-migdałowym posmakiem. Krem jest aksamitny i waniliowy, a wiśnie i gorzka czekolada dodają naszemu deserowi odrobiny charakteru. Piękne i przepyszne ciasto!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5367

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1720

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5242

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1190

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2337

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1754

do 60 min 60 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5367

do 60 min 60 min
8
AnetaJR
AnetaJR
Zupy

Barszcz z fasolą

Zupy Barszcz z fasolą

To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Buraki
  • Przyprawy
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1720

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5242

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1190

do 60 min 60 min
4
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2337

do 30 min 30 min
4
wałek
wałek
Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami

Dania główne Krokiety z mięsem i pieczarkami

Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Bułki

Odsłon: 1754

do 60 min 60 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Makowa panienka
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Krem
  • 750 ml mleka
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 żółtka
  • 60 g mąki ziemniaczanej (ok. 2.5 łyżki)
  • 60 g mąki pszennej (ok. 2.5 łyżki)
  • 150 g masła
Biszkopt makowy
  • 2/3 szklanki (ok. 100 g) maku
  • ½ szklanki (ok. 50 g) wiórków kokosowych + 1 łyżka do dekoracji
  • ½ szklanki (ok. 50 g) mielonych migdałów
  • 1/3 szklanki (ok. 50 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 białek
  • Szczypta soli
  • 3/8 szklanki (75 g) cukru
  • 2 żółtka
Nasączenie
  • 50 ml Amaretto
  • 50 ml wody
  • 200 g konfitury wiśniowej
Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki (36 %)
Sposób przygotowania:
1

Do średniej wielkości rondelka przelej 400 ml mleka; dodaj do niego 100 g cukru i łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość rondelka krótko wymieszaj do rozpuszczenia cukru i podgrzewaj, aż zacznie się delikatnie gotować.

2

W międzyczasie, do pozostałych 350 ml mleka dodaj 3 żółtka, 60 g mąki pszennej i 60 g skrobi ziemniaczanej. Zawartość dzbanka wymieszaj do pozbycia się wszystkich grudek i uzyskania gładkiego płynu. Kiedy płyn w rondelku zacznie się delikatnie gotować, zmniejsz ogień na niski i, stale mieszając, dodaj bazę budyniu do gorącego mleka. Ostrożnie zwiększ grzanie i gotuj zawartość rondelka przez kilka minut, wciąż stale mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Gotowy budyń przełóż do osobnego naczynia i przykryj jego powierzchnię folią spożywczą. Naczynie z budyniem odstaw do całkowitego wystudzenia.

3

Do średniej wielkości miski przesyp 50 g mąki pszennej, 50 g bardzo drobno zmielonych migdałów, 100 g suchego niebieskiego maku, 50 g wiórków kokosowych i łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki suche przemieszaj.

4

Do osobnej, dużej miski wlej 5 białek dużych jaj i dodaj do nich szczyptę soli. Białka ubij za pomocą miksera do uzyskania gęstej i puszystej, ale jeszcze nie sztywnej piany. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać na białkach wyraźny ślad, zacznij dodawać do nich 75 g drobnego białego cukru. Rób to powoli, po około łyżce cukru na raz, za każdym razem dokładnie łącząc cukier z białkami. Po dodaniu całego cukru białka powinny stać się gęste i lśniące.

5

Dodaj do ciasta pojedynczo dwa żółtka, łącząc je z białkami na niskich obrotach, aż ślady żółtek przestaną być widoczne. Następnie dodaj do ciasta w trzech partiach produkty suche, za każdym razem delikatnie łącząc je z pianą za pomocą sylikonowej szpatułki. Zrób to delikatnie i postaraj się nie wybić zbyt wiele powietrza z ciasta.

6

Gotowe ciasto biszkoptowe przełóż do formy o rozmiarach 18 x 28 cm. Dno formy natłuść i wyłóż papierem do pieczenia; boki blaszki pozostaw suche. Ciasto rozprowadź równo po całej powierzchni formy i wyrównaj jego wierzch. Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 20 – 25 minut, do suchego patyczka. Kiedy biszkopt jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i rzuć nim o blat z wysokości około 50 cm. Tak przygotowany biszkopt odstaw w formie do całkowitego wystudzenia.

7

Do niewielkiego naczynia wlej 50 ml Amaretto i 50 ml wody. Zawartość dzbanka wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.

8

Kiedy budyń osiągnie temperaturę pokojową, przygotuj krem. Do dużej miski przełóż 150 g miękkiego masła i utrzyj je za pomocą miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodaj do masła budyń, po około jednej czubatej łyżce, za każdym dokładnie ucierając ze sobą zawartość miski do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ważne jest, żeby masło i budyń były w zbliżonej temperaturze, inaczej całość może się zwarzyć.

9

Boki biszkoptu odetnij od blaszki. Ciasto wyjmij z formy i pozbądź się papieru do pieczenia. Przekrój ciasto za pomocą długiego noża z ząbkami lub noża strunowego na dwa cienkie, w miarę równe blaty.

10

Dolny blat ponownie przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Solidnie nasącz biszkopt przygotowanym wcześniej ponczem za pomocą pędzelka, łyżki lub butelki do nasączania. Na zwilżone ciasto wyłóż 200 g kwaśnej konfitury i rozprowadź ją równo po całej powierzchni. Na tak przygotowany spód ciasta wyłóż krem budyniowy i rozprowadź go grubą warstwą po całej powierzchni. Warstwę kremu przykryj drugą połową biszkoptu. Ciasto delikatnie dociśnij do kremu i również solidnie nasącz przygotowanym wcześniej ponczem.

11

Formę z ciastem na chwilę odstaw. Do miski przełóż 100 g ciemnej czekolady i dodaj do niej 100 ml śmietanki kremówki (36%). Rozpuść je razem w mikrofali, mieszając co 15 sekund, aż czekolada całkowicie się rozpuści i utworzy ze śmietanką gładką polewę. Polewę wylej na górę ciasta i delikatnie rozprowadź ją po całej powierzchni ciasta. Następnie posyp wszystko odrobiną wiórków kokosowych. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc, do zestalenia kremu.

12

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki