Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 14-04-2013
pyszny sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innych wypieków :-)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113121
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 522
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 868
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 634
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113121
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 522
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 868
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 634
Składniki
Ciasto: Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, do piany powoli dodawać cukier puder, nadal ucierając. Następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mak oraz wiórki. Przełozyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę z piekarnika i piec w temp. 200 stopni C. przez ok 15-20 minut. Ja piekłam za długo i pozniej przez to miałam problem ze zwijaniem rolady, bo ciasto było zbyt spieczone. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przełozyć na wilgotną ściereczkę, papierem do góry. Zdjąć papier i delikatnie zwinąć roladę, odstawić.
Krem: Ugotowac budyń, gdy będzie gęstniał dodać margarynę, wymieszać. Rozwinąć roladę i posmarować ją kremem. Delikatnie zawinąć i owinąć folia spozywczą, wstawić najlepiej na noc do lodówki. Przed podaniem mozna posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)