Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kruche makowe ciasteczka o oryginalnym smaku. Trudno się od nich oderwać.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4742
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34364
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2053
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113737
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 4742
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34364
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 2053
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113737
Składniki
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy do miski, dodajemy cukier waniliowy , cynamon, sól oraz zmielony mak. Schłodzone masło kroimy w drobne cząstki, dodajemy do mąki i zagniatamy. Jeżeli składniki nie będą chciały się połączyć, dodajemy 1 łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm i wycinamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy suchym zmielonym makiem, wymieszanym z cukrem trzcinowym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C - 185°C przez ok. 11-12 minut.