Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, jesienne ciasto z makiem i marcepanem. Lekko wilgotne, ciężkie od marcepanu i soczystej gruszki. Bardzo słodkie.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35631
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1185
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1749
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5968
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35631
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1185
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1749
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5968
Składniki
Formę smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Masło ucieramy na puch w misce. Dodajemy cukier i żółtka i tak długo ucieramy, aż masa zrobi się jasna. Dodajemy kwaśną śmietanę i alkohol( jeśli ciasto mają jeść dzieci, rezygnujemy z alkoholu).
Marcepan ucieramy na grubej tarce i dodajemy do masy. Białka ubijamy na puch i ostrożnie mieszamy z masą. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy na masę. Dodajemy suchy mak i gruszkę pokrojoną w kostkę, wszystko mieszamy.
Masę przekładamy do formy i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu dekorujemy według uznania. Jeśli bardzo lubicie marcepan, można dodatkowo obłożyć ciasto masą marcepanową lub zrobić z niej dekoracyjne kwiatki lub jesienne owoce.