Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powstały przez przypadek. Piekłam makowiec, zostało mi trochę masy makowej. Pomyślałam, że dodam mąki, proszku do pieczenia i spróbuję upiec muffiny. Wyszło smacznie. Polecam.
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 577
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2151
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 155
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 217
Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w pro...
Odsłon: 577
Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...
Odsłon: 2151
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 155
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 217
Składniki
Mak gotować w mleku z wodą przez około 3 godziny, wystudzić, zmielić trzykrotnie. Dodać cukier, roztopione masło, posiekane drobno orzechy włoskie oraz kilka kropli olejku migdałowego.Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z masą. Na końcu dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Masę makową nakładać do papilotek (około 2 łyżek na 1 sztukę), piec w formie do muffinek. Jeżeli nie posiadamy takiej formy ułożyć muffiny na zwykłej blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do zrumienienia lub do suchego patyczka. Gotowe muffinki polukrować, albo polać polewą.
SMACZNEGO!