Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15721
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4746
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 410
Składniki
WYKONANIE Przygotować rozczyn z drożdży (drożdże z 2 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem i 2-3 łyżkami mąki utrzeć na jednolita masę konsystencji gęstej śmietany, dodać nieco ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia). Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, rozczyn z drożdży i resztę mleka. Wyrabiać ciasto, dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Do zmielonego maku dodać roztopiony tłuszcz, cukier wanilinowy, bakalie, olejek migdałowy, miód naturalny, albo cukier. Ubić z białek pianę i połączyć z makiem. Podzielić wyrośnięte ciasto na dwie części, rozwałkować, smarować rozmąconym białkiem, nałożyć masę makową, zwinąć w struclę u ułożyć na blasze. Na koniec posmarować wierzch strucli żółtkiem.
Włożyć do piekarnika na 15 minut na 150 st.C potem zwiększyć temperaturę do 180-200 st C i piec ok. 45 minut. Sprawdzić na koniec patyczkiem, żeby ciasto nie było surowe. Polukrować strucle obsypać orzechami, wiórkami kokosowymi, wg uznania.