Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto, niby makowiec ale z nutą cytrynową, bardzo aromatyczne i smaczne, serdecznie polecam :-)
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 30
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 155
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 135
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 39
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 132
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 30
To okrągłe francuskie ciasto przypomina ciasto galette des rois, które przygo...
Odsłon: 155
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 135
W alternatywie do karpia oraz ryby po grecku na Święta w tym roku proponuję f...
Odsłon: 39
Smażone w głębokim tłuszczu, w smaku trochę przypominają nasze faworki. Popu...
Odsłon: 132
Składniki
1. 200 g miękkiego masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru. 2. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. 3. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy sok - połowa soku pójdzie do ciasta a druga połowa do lukru. 4. Następnie wbijamy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy. 5. Następnie dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki i dalej miksujemy. 6. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Miksujemy. 7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół. 9. Lukier - ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny i ewentualnie odrobinę wody - mieszamy. 10. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem. Smacznego :-)