Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto, niby makowiec ale z nutą cytrynową, bardzo aromatyczne i smaczne, serdecznie polecam :-)
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1818
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 488
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1818
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Składniki
1. 200 g miękkiego masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru. 2. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. 3. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy sok - połowa soku pójdzie do ciasta a druga połowa do lukru. 4. Następnie wbijamy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy. 5. Następnie dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki i dalej miksujemy. 6. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Miksujemy. 7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół. 9. Lukier - ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny i ewentualnie odrobinę wody - mieszamy. 10. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem. Smacznego :-)