Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste ciasto, niby makowiec ale z nutą cytrynową, bardzo aromatyczne i smaczne, serdecznie polecam :-)
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1785
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14351
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19470
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13144
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1785
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14351
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19470
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13144
Składniki
1. 200 g miękkiego masła ucieramy z 3/4 szklanki cukru. 2. Suche składniki mieszamy w osobnej misce. 3. Trzemy skórkę z cytryny i wyciskamy sok - połowa soku pójdzie do ciasta a druga połowa do lukru. 4. Następnie wbijamy po jednym całym jajku (razem 4) i dalej miksujemy. 5. Następnie dodajemy stopniowo zmieszane suche składniki i dalej miksujemy. 6. Następnie dodajemy otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny. Miksujemy. 7. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. 8. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 50-55 minut, na drugiej półce od dołu, z grzaniem góra-dół. 9. Lukier - ok. 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny i ewentualnie odrobinę wody - mieszamy. 10. Wystudzone ciasto smarujemy lukrem. Smacznego :-)