Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112901
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 202
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 467
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 443
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 797
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112901
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 202
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 467
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 443
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 797
Składniki
Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany. Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą. Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min. Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.