Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, pyszny makowiec z jabłkami, czyli makowiec japoński poleca się nie tylko w święta
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1696
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 76
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 480
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1257
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1696
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 76
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 480
Składniki
Składniki na ciasto siekam, szybko zagniatam, zawijam w folię i wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche należy dodać odrobinę śmietany. Mak zaparzam, odcedzam na sicie i mielę 3-krotnie. Masło ucieram z cukrem, dodaję żółtka i zmielony mak. Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do masy z makiem. Na końcu wsypuję kaszę manną, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Białka ubijam na sztywno, dodaję do masy makowej i mieszam drewnianą łyżką, aż połączą się z masą. Zimne ciasto ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach do blaszki o wym 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładam masę makową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45 min. Składniki na lukier ucieram, na gładką masę i smaruję wierzch upieczonego i ostudzonego makowca.