Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec królewski to jeden z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych makowców. Jest cudownie wilgotny w środku, a to za sprawą jabłek. Jego przygotowanie sprowadza się z grubsza do wymieszania wszystkich składników w misce i przelania ciasta do formy. Przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje świeżość i smak nawet do tygodnia.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 166
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4368
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11865
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6766
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5582
Składniki
Mak przesyp do miski, zalej wodą (ok 1 cm nad warstwę maku). Gotuj przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Ugotowany mak przecedź przez gęste sito lub gazę. Odciśnij z nadmiaru wody. Pozostaw do wystudzenia.
Przestudzony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
Biała oddziel od żółtek.
Miękkie masło przełóż do miski. Miksuj na puszystą masę. W trakcie miksowania do masła dodawaj stopniowo cukier puder i żółtka jaj. Następnie do masy dodawaj kolejno po łyżce zmielonego maku oraz kaszy manny.
Do ciasta dodaj posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Składniki wymieszaj.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Odlej sok. Starte owoce dodaj do masy makowej.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Makowca przełóż do formy. Powierzchnię wyrównaj.
Blaszkę z makowcem królewskim wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto piecz przez godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto przestudź. Przed podaniem udekoruj wypiek lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.