Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec królewski to jeden z najprostszych i zarazem najsmaczniejszych makowców. Jest cudownie wilgotny w środku, a to za sprawą jabłek. Jego przygotowanie sprowadza się z grubsza do wymieszania wszystkich składników w misce i przelania ciasta do formy. Przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje świeżość i smak nawet do tygodnia.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 381
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 397
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Mak przesyp do miski, zalej wodą (ok 1 cm nad warstwę maku). Gotuj przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Ugotowany mak przecedź przez gęste sito lub gazę. Odciśnij z nadmiaru wody. Pozostaw do wystudzenia.
Przestudzony mak przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
Biała oddziel od żółtek.
Miękkie masło przełóż do miski. Miksuj na puszystą masę. W trakcie miksowania do masła dodawaj stopniowo cukier puder i żółtka jaj. Następnie do masy dodawaj kolejno po łyżce zmielonego maku oraz kaszy manny.
Do ciasta dodaj posiekane orzechy, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Składniki wymieszaj.
Jabłka obierz, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Odlej sok. Starte owoce dodaj do masy makowej.
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do masy makowej. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Makowca przełóż do formy. Powierzchnię wyrównaj.
Blaszkę z makowcem królewskim wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół). Ciasto piecz przez godzinę (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto przestudź. Przed podaniem udekoruj wypiek lukrem, cukrem pudrem lub polewą czekoladową.