Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na biszkopcie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca drożdżowego. Jest od niego lżejszy, bardziej wilgotny. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole!
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1153
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 85
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 788
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1153
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 85
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 788
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Gdy się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. Uzyskaną pianę wymieszaj delikatnie łyżką z przesianą przez sitko mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wyłóż blachę piekarnika (około 30x35 cm) papierem do pieczenia tak, by wystawał poza brzegi. Wylej na blachę ciasto, rozsmaruj łopatką i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wyjmij biszkopt z blachy, chwytając za wystający papier do pieczenia. Zawiń w rulon razem z papierem wzdłuż krótszego boku. Odłóż do przestudzenia.
Namocz rodzynki w rumie. Mak zalej 250 ml wrzątku. Poczekaj, aż napęcznieje i odsącz go z nadmiaru wody. Na wolnym ogniu roztop w rondelku masło i dodaj do niego miód. Wymieszaj z makiem. Dodaj bakalie i pianę z ubitych białek.
Ostrożnie rozwiń biszkopt i posmaruj równomiernie masą makową, pozostawiając marginesy na dłuższych brzegach. Ponownie zawiń biszkopt, owiń papierem i odłóż w chłodne miejsce. Przed podaniem możesz udekorować makowiec lukrem lub inną ulubioną polewą.