Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na biszkopcie to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca drożdżowego. Jest od niego lżejszy, bardziej wilgotny. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole!
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 8
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10233
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 188
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 35
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 28
Sałatka idealna do pracy - z indykiem, kremowym i orzechowym serem Gruyère i...
Odsłon: 8
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10233
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 188
Plasterki limonki w rumie z goździkami i kardamonem. To pyszny dodatek do roz...
Odsłon: 35
Wyjątkowo lekkie i puszyste muffinki limonkowe z limonkowym kremem. Skórka na...
Odsłon: 28
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubij na sztywno białka z dodatkiem soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier. Gdy się rozpuści, dodawaj po jednym żółtku. Uzyskaną pianę wymieszaj delikatnie łyżką z przesianą przez sitko mąką, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Wyłóż blachę piekarnika (około 30x35 cm) papierem do pieczenia tak, by wystawał poza brzegi. Wylej na blachę ciasto, rozsmaruj łopatką i delikatnie wyrównaj jego powierzchnię. Wstaw na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw biszkopt w środku jeszcze na 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Wyjmij biszkopt z blachy, chwytając za wystający papier do pieczenia. Zawiń w rulon razem z papierem wzdłuż krótszego boku. Odłóż do przestudzenia.
Namocz rodzynki w rumie. Mak zalej 250 ml wrzątku. Poczekaj, aż napęcznieje i odsącz go z nadmiaru wody. Na wolnym ogniu roztop w rondelku masło i dodaj do niego miód. Wymieszaj z makiem. Dodaj bakalie i pianę z ubitych białek.
Ostrożnie rozwiń biszkopt i posmaruj równomiernie masą makową, pozostawiając marginesy na dłuższych brzegach. Ponownie zawiń biszkopt, owiń papierem i odłóż w chłodne miejsce. Przed podaniem możesz udekorować makowiec lukrem lub inną ulubioną polewą.